BiH
0

Braniteljske udruge najavljuju proteste i blokadu granice

FENA
Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HR HB najavila je građanski neposluh, proteste i blokade graničnih prijelaza, ako se u žalbenom postupku ne oslobode Marko Radić i ostali, koji su na Sudu BiH proglašeni krivim za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Pripadnike HVO-a Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića Sud BiH prošlog je tjedna osudio na ukupno 80 godina zatvora zbog, kako se navodi u presudi, hapšenja 70 bošnjačkih žena, djece i staraca, njihovog zatvaranja i držanja u nehumanim uvjetima, te fizičkog i psihičkog zlostavljanje i mučenja bošnjačkih zatvorenika u mjestu Vojno, sjeverno od Mostara.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vojnom predstavnici braniteljskih udruga izrazili su sumnju u nepristranost Suda BiH, ustvrdivši da je optužnica protiv Radića i ostalih napisala bošnjačka obavještajna agencija AID, te da u sudskom postupku Sud nije uvažio niti jedan argument odbrane.

Tajnica mostarske podružnice Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata BiH Željka Zovko nazvala je presudu sramotnom, dodavši da se njome pokušava prekrajati povijest.

"Osjećamo se prevarenim i napuštenim. Izgubili smo svaku vjeru u institucije ove države, koje se pokazala maćehinskom prema cjelokupnom hrvatskom narodu obilježivši ga zločinačkim predznakom“, istaknula je Zovko.

Po njenim riječima, u ljeto 1993. pripadnici Armije BiH u Bijelom Polju i Vojnom napali su postrojbe HVO-a, a ne obrnuto kako se navodi u presudi, što je rezultiralo smrću 24 Hrvata u bošnjačkim logorima na području Mostara, te tisućama prognanih Hrvata iz tih mjesta.

Željka Zovko dodala je da govori iz vlastitog iskustva, jer je i sama bila uhapšena te je provela pet mjeseci u logoru Armije BiH.