BiH
1

Brammertz nije pozvan na konferenciju o Haškom tribunalu u Sarajevu

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dvodnevna konferencija o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koja je počela danas u Sarajevu dijelom koji nije otvoren za javnost, ugostit će oko 200 učesnika, među kojima nema nijednog predstavnika Haškog tužilaštva.

Iz ureda glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza zvanično je potvrđeno da oni nisu dobili poziv niti su učestvovali u pripremama konferencije.

“Riječ je o konferenciji koja se bavi naslijeđem i mi se fokusiramo na teme koje nisu usko vezane za rad tužilaštva”, kaže za AA glasnogovornica Haškog tribunala Magdalena Spalinska.

“Mi ćemo se fokusirati na pitanje zaštite svjedoka, reparacije, uspostavu informativnih centara. Do sada smo imali niz konferencija koje su se bavile šire nekim pitanjima, i na njima su bili predstavnici tužilaštva”, napomenula je Spalinska.

Ona je negirala da je razlog zbog kojeg konferenciji ne prisustvuje glavni tužilac Serge Brammrtz sukob između njega i predsjednika Tribunala Theodora Merona.

“To nije istina”, rekla je Spalinska.

Prvi dan konferencije zatvoren je za javnost, jer je organizovan u formi konsultacija o tri teme – reparacija, osnivanje i funkcionisanje informativnih centara i zaštita svjedoka i podrška žrtvama. Učesnici konsultacija su predstavnici organizacija sa prostora bivše Jugoslavije, te relevantnih međunarodnih organizacija koje djeluju u jednoj od ove tri oblasti.

Radnu grupu u okviru koje će se razgovarati o reparacijama za žrtve zločina predvodi sudija Fausto Pocard.

Cilj je raspraviti tri teme; trenutno stanje i planovi za budućnost, te da se izađe sa konkretnim prijedlozima koji će biti predočeni tokom drugog dana konferencije, u srijedu, 27. novembra, kada će biti prisutan veći broj gostiju koji su pozvani da se uključe u diskusiju.