BiH
0

Brammertz: Haag je spreman za proces protiv Ratka Mladića

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Haag je spreman za proces protiv Ratka Mladića, rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Serge Brammertz, glavni tužitelj Haškog tribunala, koji će se danas susresti sa članovima Predsjedništva BiH, ali i visokim sudskim i tužiteljskim zvaničnicima BiH.

U pripremi svog redovnog šestomjesečnog izvještaja Tužiteljstva Vijeću sigurnosti osim BiH posjetit će Hrvatsku i Srbiju, kako bi razgovarao i ocijenio saradnju s Tužiteljstvom.

"Uprkos dobrim vijestima da više nema bjegunaca, još ostaje važan posao koji treba napraviti. I dalje tražimo saradnju ovih država kako bismo bili efikasni u dovršavanju preostalih suđenja i žalbenih postupaka na Tribunalu", kaže Brammertz.

Razgovarat će se, ističe, i o napretku koji je postignut u procesuiranju ratnih zločina na lokalnom nivou, kao i o regionalnoj suradnji u krivičnom gonjenju ratnih zločinaca.

Ukazuje da je nastavak utvrđivanja odgovornosti za ratne zločine važan izazov za države regije u godinama koje dolaze.

"Tužiteljstvo Tribunala, i Tribunal uopće, podržali su osnivanje Suda i Tužiteljstva BiH i nadležnim vlastima smo prebacili predmete i istražnu dokumentaciju. Svi predmeti prebačeni na Sud uspješno su završeni. Do današnjeg dana naši glavni partneri u BiH su institucije na državnom nivou", rekao je Brammertz.

Za ilustraciju, tokom 2011., ističe, Tužiteljstvo Tribunala dobilo je 105 zahtjeva za pomoć, odnosno 100 zahtjeva od Tužiteljstva i Suda BiH te Odjela krivične odbrane, znači od pravosudnih institucija na državnom nivou, dok od institucija na nivou entiteta dobilo je samo pet zahtjeva.

Naglasio je da pravosudne institucije na državnom nivou nemaju kapacitete da se bave svim predmetima ratnih zločina u BiH.

Zato smatra da je potrebna je efikasna procedura za prebacivanje manje složenih predmeta institucijama na nivou entiteta.

"Istovremeno, institucijama na nivou entiteta moraju se staviti na raspolaganje potrebni resursi za procesuiranje predmeta koje im prebaci Sud BiH. To je važan dio nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina koju treba provesti", kazao je Brammertz.