BiH
33

Bradarić: Radončić - ministar u čijem mandatu je zapaljena zgrada Predsjedništva

FENA
Mehmed Bradarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mehmed Bradarić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić će ostati upamćen kao ministar sigurnosti BiH u čijem je mandatu zapaljena zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, što nije uspjelo ni agresorima u ratu - kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić (Socijaldemokratska partija - SDP).

"Ministar je već smijenjen u Predstavničkom domu, a vjerujem da će biti smijenjen i u Domu naroda, zato što nije učinio ništa da zaštiti zastavu i Predsjedništvo BiH od paljenja. Ako su poslanici iz Republike Srpske zbog toga glasali za njegovu smjenu, na dobrom smo putu", mišljenja je Bradarić.

Dodaje da su očekivanja bila takva da će ministar sigurnosti, nakon paljenja institucija BiH i velikog broja povrijeđenih policajaca, sam podnijeti ostavku, ako ništa onda iz moralnih razloga.

"Nažalost, to se nije desilo, kao ni njegov pokušaj da, barem, kao ministar tih dana koordinira radom svih sigurnosnih struktura kako bi bila obezbijeđena sigurnost građana i policajaca, a posebno institucija BiH", naglašava Bradarić.

Smatra da su ovo više nego dovoljni razlozi zbog kojih će delegati SDP-a podržati inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA) za smjenu Radončića s dužnosti ministra sigurnosti.

"Radi se o potpuno prinicipijelnom stavu i odnosu prema simbolima države i državnosti, a nije riječ o nikakvim ranijim dogovorima, niti vraćanju usluga, te niko zbog ove smjene neće moći tražiti, a ni dobiti, nikakvu protuuslugu od SDP-a", zaključio je Bradarić.