BiH
136

Bošnjačka djeca iz Srebrenice od sutra neće ići u školu, roditelji najavili tužbe

Piše: A. B.
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bošnjačka djeca iz Srebrenice od sutra neće pohađati nastavu jer njihovi roditelji smatraju da je odrednica "bošnjački jezik" u njihovim knjižicama i svjedočanstvima diskriminirajuća.

Alija Tabaković, predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice, u izjavi za Klix.ba je kazao da su odlučili tužiti Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i direktora Osnovne škole u Srebrenici.

"Djeca od sutra neće ići u školu i to je naš konačan stav. Postoji odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u kojoj stoji da Bošnjaci svoj jezik mogu zvati kako hoće. Ministarstvu prosvjete i nastavnicima potkrala se tehnička greška, a to je da se podaci u đačke knjižice ili svjedočanstva prepisuju iz matičnih knjiga učenika ili dnevnika u kojima stoji naziv bosanski jezik. To je krivotvorenje dokumenata, s obzirom da to nije validan dokument za takvu namjenu", kazao je Tabaković.

Predstavnik roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice dodao je kako će u narednom periodu pratiti reakcije resornog ministarstva, s obzirom da je ministar u proteklom periodu nekoliko puta poručivao roditeljima u Janji i drugim mjestima da će sve biti riješeno i da se ne bojkotuje nastava.

"Sve je bila jedna velika laž. Obmanuo je i roditelje i djecu jer se tajno sastajao s Bošnjacima u Janji i Bijeljini i evo do čega nas je to dovelo. Poražavajuća je također činjenica da Ministarstvo na svoj način tumači presudu Ustavnog suda BiH o članu 7. Ustava Republike Srpske stoji odrednica 'jezik bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jezika'", naglasio je Tabaković.

Napomenuo je također da će u narednom periodu podnijeti krivičnu prijavu protiv direktora škole i ministra i tužiti ih za diskriminaciju.

"Čekat ćemo da odluka Ustavnog suda postane pravosnažna i onda ćemo angažirati pravne stručnjake da ih tuže, a mi ćemo međuvremenu podnijeti krivične prijave", istakao je Tabaković.