Rezultati ankete UNDP-a u BiH
0

Bošnjaci pesimistični u vezi financijske krize

FENA
Rezultati ispitivanja javnog mnijenja u pogledu procjene trenutne ekonomske situacije u BiH, koje je proveo Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), pokazuju da su najveći pesimisti Bošnjaci, dok su najoptimističniji Hrvati, bez obzira posmatraju li se većinske ili manjinske grupe stanovništva na određenim teritorijama.

Ovo ispitivanje rađeno je u okviru trećeg kvartalnog izvještaja za Sistem ranog upozorenja, koje redovno provodi UNDP.

Ako se kao kriterij uzmu područja na kojima određeno stanovništvo čini etnički većinsku skupinu, trenutnu ekonomsku situaciju kao "lošu" ocjenjuje 67,8 posto osoba na većinskim bošnjačkim područjima, 61,4 posto osoba na većinskim srpskim područjima i 42,2 posto osoba na hrvatskim većinskim područjima.

Pripadnici "manjinskog" stanovništva, na teritoriji na kojoj je drugi od konstitutivnih naroda u većini, generalno procjenjuju ekonomsku situaciju lošijom, što je posljedica smanjene mogućnosti zapošljavanja i pribavljanja stalnih izvora prihoda ove kategorije stanovništva.

Trenutnu ekonomsku situaciju dobrom smatra 7,3 posto osoba na hrvatskim većinskim područjima, te 3,2 posto na bošnjačkim većinskim područjima i 3,1 posto na srpskim većinskim područjima.

U pogledu očekivanja da bi se u narednih pola godine mogle ostvariti bilo kakve uštede, generalno govoreći, stanovništvo BiH je prilično pesimistično, što je s jedne strane u skladu sa općom procjenom ekonomske situacije u zemlji, a sa druge strane ovom pesimizmu u velikoj mjeri doprinosi i konstantno ”bombardiranje” medija informacijama o krizi na svjetskom finansijskom tržištu i njenom sve negativnijem uticajem na Evropu.

Domaće vlasti pak, opet putem medija, nastoje da umire stanovništvo, i da uvjere građane u sigurnost bankarskog sektora u BiH. Postavlja se pitanje koliko je to ubjeđivanje stvarno uspješno u situaciji kada su građani već na sopstvenim džepovima počeli da osjećaju blago povećanje kreditnih rata, prouzrokavno rastom kamatnih stopa na ranije podignute kredite, kaže se, između ostalog, u izvještaju UNDP-a.