BiH
0

Bosansko Petrovo: Predstava za djecu "Šta je na kraju"

SRNA/Klix.ba
Dječiji glumački studio "Roda" iz Banjaluke izveo je danas u Bosanskom Petrovu i Karanovcu kolaž-predstavu za djecu "Šta je na kraju" po scenariju i u režiji Nevenke Rodić.

Mjuzikl je odigran u Multimedijalnom centru Narodne biblioteke u Bosanskom Petrovu. Scenario predstave rađen je po tekstivima Duška Radovića, Branka Ćopića, Aleksandra Popovića, Ljubivoja Ršumovića i drugih pisaca.

   Glumica i umjetnički rukovodilac "Rode" Nevenka Rodić rekla je Srni da je provesti radni vijek sa djecom jako lijepo, te da se čovjek na taj način vraća u djetinjstvo i oživljava u sebi maštu i ljubav.

   Prvu profesionalnu predstavu Nevenka Rodić odigrala je je 1973. godine glumeći u predstavi "Sto ljudi, sto ćudi". Od tada je ostvarila veliki broj uloga, a autor je i nekoliko predstava za djecu.

   Prvu nagradu dobila je 1975. godine, na Susretima teatara u Sarajevu, za animaciju "Šeširice". Uslijedila je nagrada za najboljeg animatora u ulozi Vlatka u predstavi "Ribar Papunko", a 1978. godine od Udruženja dramskih umjetnika BiH dobija diplomu i lutku, plaketu za ulogu Majde u "Malim borcima".

   Rodićeva je prije 22 godine osnovala dječiji studio glume, koji je 2002. godine dobio ime "Roda".

   Organizator gostovanja "Rode" u opštini Bosansko Petrovo bio je protojerej soičkovačko-karanovački Mirko Nikolić, koji već nekoliko godina organizuje gostovanje "Rode" u Karanovcu.