Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Hvala, i oprostite na nepismenosti. Tehnickoj.
Pa, podtovani, Zadnji post je, tek sad vidim, iz 2008. Godine. No, ja moju Gigu trazim i dalje. Mozete li mi pomoci? Sanja
Moja prijateljica, na neki nacin rodica Georgina Desic zvana Giga spasila je "glavu" iz Sarajeva zahvaljuci dobrim ljudima iz Jevrejke/ziovske zajednice. Avionom. Zivjela je u ulici Kralja Tomislava, bila jedinica itd., i od odlaska iz Sarajeva, gubi joj se svaki trag. Mislim da je iz Beograda transferirana u Veliku Britaniju, mozda i sjevernije. Ona je, naime, inzinjer fizikalne kemije, sa znanjem engleskog jezika, ali jedinica kod roditela. Kako se na sjeveru, mozda Finska, Grenland itd. snasla, ja ne znam. Zato molim svakoga tko bilo sto zna o mojoj Gigi da mi javi. Pusa Gigi od Sanje i Marine. Ostalima, eventualnima, veliko Hvala! Sanja Mob. 099 7111 778 ....Hrvatska pa treba dodati predznak; Email: [email protected] P.s. Ljetovanje na Jadranu .....beplatno itd. Va
@Mrki, u Sarajevu nije bilo El Mudzahida, u svakom slucaju mogli su bit u bilo kojoj jedinici, umjesto sto su kliznuli i onda pametovali kao ti. Da su oni nepravili neki svoj El Mudzahid ne bi nam Arapi ni trebali.
Tesko je znati broj srba, za vrijeme kralevine shs a kasnije i komunizma uvijek su pisali da ih je više nego što jeste, ubrajani su mrtvi, živi, rođeni i nerođeni srbi a da bi se taj broj dostigao, doseljavani su srbi u Sarajevo sa raznih šumadija, durmitora, itd. Pa tu još ubrojiš bošnjake koji su se pisali kao srbi, što iz neznanja (uglavnom iz ruralnih djelova stanovništvo) ili zato što su morali da bi nešto postigli (Meša Selimović). Ako brojiš srpski, srba možeš nabrojati i do 200 miliona :P, a ako brojiš realno bez mrtvaca i ostalih, e onda je situacija dosta drugačija.
Mene samo zanima zasto nije potpisan izvor ovog teksta?
@@Mos: \"(nakon muslimanske, to je bila druga najbrojnija zajednica)\" Zaboravio si Srbe (vjerovatno \"slucajno\"...) Provjeri malo podatke! I provjeri od koga su u Drugom svjetskom ratu najvise stradali Jevereji u Sarajevu! Od cijih to jedinica! Uz naravno postovanje onima koji su skrivali Jevreje!
Sjecam se da je moj pradedo govorio da je najradije poslovao sa Jevrejima, posto su uvijek placali na vrijeme i bili posteni.. Ovi nasi su fini, jedni od nas ali Izraelska politika je genocidna u uzasna mada ne treba ni njih generalizovati kao i nikog drugog. Peace..
Pa vidi se da ne kontas - ipak moras nesto malo znati o svojim sugradjanima - Jevrejima da bi kontao... Jevrejska opstina je zajednica jevreja ne nekom prostoru, u islamu je najbliza paralela sa Dzematom. Koliko su Jevreji uradili za BiH tokom rata ne treba puno spominjati, dovoljno je da u BiH navedemo Jakoba Fincija, Igora Gaona ili Svena Alkalaja, a Jevreji u svijetu (posebno americki) jos i vise. I steta je da je u Sarajevu samo 1000 Jevreja ostalo - ovaj grad je prije WWII imao oko 20% jevrejskog stanovnistva (nakon muslimanske, to je bila druga najbrojnija zajednica)
@??? Ajd ne kenjaj! U pravu su ljudi! Sta, jesu trebali biti mozda uz El Mudzahid?
A ko je zapalio sinagogu u Banja Luci? A ko i dalje retorikom fasizma i mrznje pljuje po Muslimanima i Jevrejima? Nije mi jasan ovaj text,ni njegova logika. Pisete o Jevrejskim Opstinama...Ne kontam...
Ovo je sramota. Cuj nije njihov rat?! Kako mozete zauzeti neutralan stav prema \"zaracenim stranama\" kad ste i vi zajedno sa ostalim Sarajlijama zivjeli pod srpskom opsadom?! Ja ih smatram licemjerima, jer bi htjeli da zive u Sarajevu, ali kad ga treba branit onda je najbolje pobjeci i zauzeti \"neutralan stav\". To je supacki sto bi se u Sarajevu reklo. Zasto Cigani, ili Albanci, ili cak Slovenci koji branili Sarajevo nisu pobjegli?
Veoma zanimljiv tekst. Iz Sarajeva sam i oduvijek imam veliki respekt prema Jevrejima, kao i veliko zanimanje za njihovu kulturu, naslijeđe, burnu istoriju.
Šta dva ? Četrnaest !