Odali počast
233

Zelene beretke u bivšoj Dobrovoljačkoj: "Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH i Alija Izetbegović"

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Pripadnici udruženja "Zelene beretke" odali su danas na Drveniji u Sarajevu počast borcima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Oni su se u svom obraćanju osvrnuli na dešavanja 2. i 3. maja te su naglasili da je na današnji dan odbranjeno Sarajevo, ali i BiH.

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" Stari Grad Vahid Alić kaže da su emocije koje se bude na ovaj dan uvijek iste.

"Zelene beretke su nastale na principu patriotizma. Drugi i treći maj obilježavamo kao najznačajniji datum iz perioda agresije na BiH. Na ovaj dan je odbranjeno Sarajevo, BiH, ali i predsjednik RBiH Alija Izetbegović", rekao je Alić.

Dodao je da su u tom periodu građani vjerovali u bratstvo i jedinstvo i da je JNA garant sigurnosti.

"JNA je to demantovala napadom na Predsjedništvo, napravili su državni udar. Prilikom slijetanja na aerodrom su uhapsili su predsjednika Aliju Izetbegovića i delegaciju i sproveli ih u kasarnu, što dovoljno govori o namjeri i prijateljstvu bivše JNA", istakao je.

Podsjetio je da je JNA krajem 1991. i početkom 1992. godine izmjestila kompletno teško naoružanje na padine Sarajeva s izgovorom da ga ukopava s namjerom da može braniti Sarajevo.

"To je taj čvrsti obruč koji je napravila JNA i predala ga paravojnim formacijama. Od tog dana počinje opsada koja je najduže trajala u povijesti modernog ratovanja", rekao je Alić.

Kapetan ARBiH Omer Hujdur ističe da je 2. maja izvršen pokušaj zauzimanja Predsjedništva BiH, da je ono palo palo bi Sarajevo i BiH.

"Trećeg je bila dogovorena razmjena Kukanjca i Izetbegovića. Bio sam kod tunela kod kasarne Bistrik. Iz zadnjeg transportera je otvoren prozor i pucano je na našeg policajca. Kolona je zaustavljena, dešavanja su poznata. Treba napomenuti, tih šest poginulih vojnika JNA se moglo desiti da su poginuli u toku borbenih dejstava", rekao je Hujdur.

Istakao je da je 3. maja odbranjena BiH te zbog toga ima posebne emocije prema ovom datumu.