BiH
0

Bosanske piramide kao građevinski materijal?

Sarajevo-x.com
'Oduvijek' su Visočaci u podnožju Visočice, a i Plješivice vadili dobro obrađene kamene ploče pješčara i breče i od njih gradili kuće. Gotovo sve stare kuće u Visokom i oko njega tako su izgrađene, ističe se u posljednjem obavještenju Fondacije Arheološki park "Bosanska piramida Sunca".

Na stranama Plješivice (Bosanske piramide Mjeseca) se vadio ovaj obrađeni kamen i bio korišten za nadgrobne spomenike - nišane.

Dosadašnja geo-arheološka ispitivanja Visočice - Bosanske piramide Sunca, su potvrdila da su zidovi piramide građeni od kamenih blokova breče, a da je zapadni prilaz piramidi u potpunosti popločan kamenim pločama pješčara. Pješčar je arhitektonski građevinski materijal koji je na površini poliran. Površina popločanog prilaznog platoa piramidi je preko 15.000 kvadratnih metara. Na žalost, vlasnici zemljišta su devastirali preko 700 kvadratnih metara i vidljiva je gomila polomljenih ploča na platou.

Područje iznad rezervoara za vodu rekonstruirano je prije 25 godina, ali se rekonstrukcija mogla obaviti uglavnom površinski, jer se pri iskopavanju naišlo na slagane i dobro obrađene ploče pješčara. Ploče su slagane tako da se formirala kosina piramide. Od ovog mjesta prema selu Grad poslije rata je rekonstruirana električna mreža. Stub je usađen usred ploča, čiji su polomljeni ostaci i danas vidljivi među voćkama. Brdo Krstac, koje se smatra trećom piramidom («Bosanski zmaj»), posjeduje obrađene ploče od breče, koje se protežu sve do sela Stajovići.

Odakle blokovi za piramide ?

Zapanjuje podatak da nigdje u blizini nema tragova ili ostataka kamenoloma odakle je kamenje moglo biti vađeno i obrađivano. Gdje su kamenolomi, tko je obradio, 'prevukao' na današnje lokacije i kako ugradio stotine hiljada tona silnih blokova koji tvore i oblikuju visočke piramide, zagonetka je koja može parirati najvećim svjetskim misterijima ovog tipa.