BiH
164

Bosancu iz Sirije odbili vizu tri puta: Samo želim posjetiti rodbinu i rodnu grudu moga oca

Klix.ba
Ešref Šećerović
Ešref Šećerović
Pedesetšestogodišnji Ešref Šećerović rođen je u Damasku, a ima bosanskohercegovačko porijeklo. Otac mu je bio bh. državljanin iz mjesta Stupari u Kladnju, koji je otišao u Siriju prije više decenija da radi. Tamo se oženio i zasnovao porodicu.

Ešref je bio u BiH kao dječak, a sada kada je formirao svoju porodicu želi doći ponovo kako bi upoznao svoje korijene i objasnio svojoj kćerki Dimi odakle potječe. Problem je što mu nadležne institucije ne dozvoljavaju da dođe.

"Tri puta sam pokušavao doći do svoje rodbine u BiH, ali nisam uspio. Moji rođaci iz BiH su predavali tri puta garantno pismo u Ured za strance u Tuzli, ali njihovi zahtjevi su odbijeni. Upućujem poziv svima koji mi mogu pomoći da ostvarim svoja ljudska prava, kao čovjek čovjeku. Samo želim posjetiti svoju rodbinu, rodnu grudu moga oca, mezar svog djeda i nane", rekao nam je Šećerović.

Iako je imao priliku promijeniti prezime, to nije učinio. Ističe kako će ga nositi dok je živ, kao i njegova djeca.

Jedan od njegovih rođaka Zurijet P. kazao nam je kako je riječ o uglednoj porodici zlatara.

"Amidža mu je još živ i volio bi ga vidjeti. Mi smo predavali tri puta zahtjev u Uredu za strance u Tuzli, ali su nas odbili. On živi u Damasku i ne pripada ekstremistima. Pošten je. Samo želi posjetiti svoju rodbinu", rekao je Zurijet.

Porodica Šećerović (Ešref, supruga Zubida i kćerka Dima) imaju važeće pasoše i porodicu kod koje bi boravili i koja bi garantovala za njih pa im nije jasno zbog čega ne mogu doći u BiH.

U Siriji je trenutno vrlo složena sigurnosna situacija jer se vode svakodnevne borbe. Ministarstvo vanjskih poslova apelovalo je na građane BiH da ne putuju u ovu zemlju do daljnjeg.