Ibrahim Jahić
0

"Borački protesti nisu bili pod utjecajem politike"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Nakon boračkih protesta održanih 21. aprila ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu, čije su posljedice više desetina povrijeđenih učesnika i policajaca i oštećene prostorije u zgradi Vladinog sjedišta, jedan od organizatora, Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, saopćio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je taj događaj zapravo bio eksplozija nezadovoljstva čiji je uzrok ranije iskazana nebriga vlasti prema borcima.

Dopredsjednik Saveza Ibrahim Jahić je kao krivce za boračko nezadovoljstvo naveo federalnog premijera Mustafu Mujezinovića i resornog ministra Zahida Crnkića, koji, naglašava, nije htio odstupiti s te dužnosti iako mu je u Federalnom parlamentu izglasano nepovjerenje.

Jahić je još kazao da je oktobra prošle godine Predstavnički dom Federalnog parlamenta obavezao izvršnu vlast na ispunjavanje 12 parlamentranih zaključaka kojima je trebalo unaprijediti status cijele boračke populacije u Federaciji, a ne samo dobitnika ratnih priznanja, ali od toga nije bilo ništa.

"Da li i za to treba pozivati na odgovornost, kad izvršna vlast ne poštuje odluke zakonodavne?", izjavio je Jahić.

On negira svaku mogućnost da su borački protesti i neredi koji su uslijedili u njihovom toku politikantski inscenirani, već tvrdi da je politizacija uslijedila poslije protesta jer se u javnosti počelo govoriti o narušavanju ustavnog poretka Federacije zbog posljedica koje je proizveo ovaj skup.

Jahić odlučno odbacuje svaku mogućnost da se može govoriti o narušavanju ustavnog poretka iz boračkih redova i smatra da se pod tom formulacijom krije zapravo namjera vlasti da ciljano optuži pojedince iz Saveza, počevši od predsjednika Dževada Radže, jer se dokazivanjem da je neko rušio ustavni poredak pojedincu oduzimaju stečena odlikovanja.

Kao dokaz da politika nije imala utjecaja na boračke proteste odnosno nerede koji su uslijedili, Jahić navodi da su ispred zgrade Vlade tog dana u redovima protestnika bili pripadnici svih političkih stranaka.

"Ja sam član Stranke demokratske akcije, naprimjer, Dževad Radžo Saveza za bolju budućnost BiH, Šerif Patković je član A-SDA", naveo je kao ilustraciju onoga što je upravo ustvrdio.

Dževad Radžo je i dalje predsjednik Saveza, ali on trenutno ne može davati izjave za javnost jer je jedan od osumnjičenih pa bi njegovo davanje izjava medijima, prema procjenama nadležnih, moglo narušavati istragu, naveo je Jahić.

Na sastanak s predstavnicima Vlade uime Saveza dobitnika ratnih priznanja ići će Jahić, ali samo ako budu išle i ostale boračke organizacije koje su zajedno s tim savezom organizirale proteste. U protivnom, neće se ni njegov savez odazvati eventualnom Vladinom pozivu, kojeg dosad nije bilo.

Savez dobitnika priznanja nastavlja borbu za dostignuta boračka prava i borbu protiv svih vidova diskriminacije prema borcima.

Bit će potpuno otvoren za medije i istražne organe u vezi s incidentima od 21. aprila i ustupit će svu eventualno zatraženu dokumentaciju.

Također će nastaviti koordinirati s trima ostalim boračkim organizacijama, suorganizatorima protesta - Savezom demobilisanih boraca, Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca te Savezom ratnih vojnih invalida, rekao je Jahić.

Njegov kolega koji je na čelu kantonalne organizacije dobitnika ratnih priznanja u Tuzlanskom kantonu Aljo Bošnjaković izjavio je na ovoj pres-konferenciji da Savez odlučno odbacuje tvrdnje o odgovornosti Dževada Radže za posljedice nastale tokom protesta i naglašava da Radžo ni tada ni prije skupa nijednu odluku nije donio sam.

Ibrahim Jahić dodaje da Savezu stalno pristižu izrazi podrške građana, običnog puka, kako se izrazio.