BiH
9

Bombaš Stevanović iz Banje Luke osuđen na šest mjeseci na psihijatriji

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bombaš Željko Stevanović u petak je proglašen krivim da je u neuračunljivom stanju u martu ove godine ubio Boru Topića, vozača banjalučkog preduzeća "Autoprevoz".

On je poslat na liječenje i prisilni smještaj zatvorenog tipa u Psihijatrijsku bolnicu Sokolac u trajanju od 6 mjeseci, javljaju Nezavisne.

Pane Gavrić, predsjednik Vijeća banjalučkog Okružnog suda, izjavio je da će poslije isteka 6 mjeseci u posebnom vanparničnom postupku biti odlučeno o daljem liječenju i smještaju Stevanovića.

Vještačenjem je utvrđeno da je Stevanović visoko inteligentna osoba, ali hronični duševni bolesnik sa dominacijom sumanutih ideja i paranoje, ali da nema šizofreniju.

Sud je odlučio da će, nakon isteka šest mjeseci prinudnog psihijatrijskog liječenja, u posebnom vanparničnom postupku biti odlučeno o daljnjem liječenju Stevanovića.

Porodica stradalog Brane Topića izrazila je nezadovoljstvo zbog ovakve odluke.

Željko Stevanović je 13. marta, oko 10.45 sati, na autobuskom stajalištu u autobus "Autoprevoza“ broj 2, koji je saobraćao na liniji Banja Luka (Centar) -Trn, bacio eksplozivnu napravu te je tom prilikom smrtno nastradao vozač autobusa Boro Topić, a dvije osobe su zadobile tjelesne povrede.

Stevanović je i prije ubistva imao više sukoba s Topićem, pa i oko neplaćanja karte u autobusu.

Još 2010. godine zapalio je Topićev automobil, nakon čega je priveden, ali je uvjetno osuđen.