BiH
528

Bježanje vikendom na svjež zrak: Planine oko Sarajeva i danas pune posjetilaca

Piše: E. S. H.
Kafa u hotelu Pino Nature (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zbog prekomjerne zađenosti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine veliki broj Sarajlija odlučio je dane vikenda provesti na nekoj od olimpijskih planina.

Trebević je i danas pun posjetilaca, posjetioci uživaju u šetnji izdignuti iznad poklopca od magle i smoga koja prekriva grad. Mnogi su se zaustavili ispred novog hotela Pino Nature gdje već ovaj vikend mogu popiti kafu i ručati. Za djecu je dostupno igralište, pa je ugođaj potpun.

Turisti su okupirali i Jahorinu, Bjelašnicu i Igman, a prepuna su i lokalna izletišta pokraj svih većih gradova u BiH. Temperature su danas u cijeloj BiH u plusu, a već sljedeći vikend bi moglo biti promjena.

Meteorolozi od Nove godine najavljuju padavine, odnosno dugo očekivani snijeg koji će utjecati na nestajanje magle i smoga. Temperature će se postepeno snižavati.

U zraku je ovih dana pojačano prisustvo sumpor dioksida i čestica čađi zbog čega ljekari preporučuju posjetu planinama. Zagađenje zraka kojem su u proteklim danima posebno izloženi građani Sarajeva i Zenice može biti itekako opasno po zdravlje te najčešće utječe na respiratorni sistem.

U fotogaleriji pogledajte kako je danas bilo na Trebeviću i Jahorini.