Nakon rehabilitacije
69

Bjeloglavi sup Luka se nije snašao u prirodi, vraćen je u kavez u Blagaju

A. D.
Bjeloglavi sup Luka iz kanjona Uvca koji je jučer pušten je u prirodu nakon rehabilitacije u Blagaju, danas je ponovo vraćen u kavez, saopćili su iz Omadinskog kluba Novi val.
"Jučer je sa mjesta Kurbanište preko puta Vrela Bune pušten bjeloglavi sup Luka u prirodu. Međutim na osnovu monitoringa ponašanje ptice u prirodi nije bilo zadovoljavajuće i članovi Omladinskog kluba Novi val su odlučili Luku vratiti u kavez u Eko centru Blagaj gdje je i boravio protekla četiri mjeseca.

S obzirom da je Luki bio skinut gips nismo željeli da rizikujemo dalje zbog nemogućnosti satelitskog praćenja", naveli su iz ovog kluba. Ističu da Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu.

Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja,što je vrlo složen i komplikovan posao.

"U dogovoru sa članovima Fondacije za zaštitu ptica grabljivica Srbije, (Beograd, Srbija) ćemo zajedno odlučiti o narednim koracima. Ovaj događaj popratio je veliki broj medija, kojima se zahvaljujemo", naveli su.