BiH
0

"Bitka za bebe": Dva inkubatora za Klinički centar Banja Luka

FENA
U okviru akcije "Bitka za bebe" u Banjoj Luci su danas uručeni i prvi inkubatori za Klinički centar u tom gradu.

Jedan je donacija kompanije m:tel, a drugi je ovom kliničkom centru darovao biznismen Milan Popović.

Ovu akciju u BiH su pokrenuli kompanija m:tel i Fond B92, a podržali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a i Federalno ministarstvo zdravstva.

"Uručenjem prvih inkubatora sprovodimo u djelo našu osnovnu namjeru da u okviru 'Bitke za bebe' stvorimo bolje preduslove za život najmlađih. Ako je suditi po odzivu naših korisnika putem humanitarnog broja 1411 i medija, akcija je dobro počela, a predstoji nam još mnogo zajedničkog truda da bismo došli do cilja i nabavili svih 70 inkubatora koliko je potrebno za porodilišta širom BiH. Zato pozivam sve društveno odgovorne kompanije i institucije da nam se pridruže u ovoj humanoj akciji“, rekao je izvršni direktor m:tel-a za marketing i prodaju Milenko Cvijanović.

Naime, kao dobar primjer drugim društveno odgovornim kompanijama, m:tel je juče u Sarajevu, a danas u Banjoj Luci donirao dva inkubatora u ukupnoj vrijednosti od 58.000 KM, tako da su oba porodilišta dobila po jedan inkubator za intenzivnu njegu. Drugi inkubator za Banju Luku je u ime privatnog donatora Milana Popovića uručio Veran Matić, predsjednik Upravnog odbora Fonda B92.

"Čast nam je što smo ovom akcijom motivisali kompanije, ali i pojedince i što je ova akcija pokrenula lavinu solidarnosti u regionu. Bit ćemo uz bebe u RS i cijeloj BiH, kao što smo bili u Srbiji, odnedavno i u Makedoniji. Najveća nagrada u ovoj akciji je život, ali smo zahvaljujući humanom cilju i stvaranju najboljeg početka za najranjivija bića, za ovu akciju i kampanju dobili i najveća evropska i svjetska priznanja”, rekao je Matić.

Zahvaljujući se na uručenim inkubatorima dr Stojislav Konjević, načelnik Klinike za dječje bolesti istakao je da će ova donacija svakako pomoći da se još više poboljšaju uslovi rada u Klinici za dječje bolesti u kojoj se godišnje hospitalizuje približno 4.000 najmlađih pacijenata iz svih dijelova RS.

Napomenuo je da u okviru Klinike postoje dva odjeljenja za zbrinjavanje novorođenčadi u kojima godišnje bude hospitalizovano približno 700 pacijenata iz svih dijelova RS.

Dva nova inkubatora biće korištena u Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom, u kojem se zbrinjavaju prijevremeno rođena djeca i terminska novorođenčad, čije kliničko stanje zahtjeva intenzivno ili poluintenzivno liječenje. Konjević je izrazio nadu da će sve dječje klinike i porodilišta u BiH na kraju akcije „Bitka za bebe“ raditi u znatno boljim uslovima.