BiH
2

Bit će prolongirane isplate plata i penzija u RS

SRNA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Predsjednica Vlade Republika Srpske Željka Cvijanović rekla je da će sigurno doći do određenog prolongiranja dana u kojem se vrši isplata plata budžetskim korisnicima i penzija, jer naprosto nema dovoljno sredstava za isplate.

Cvijanovićeva je rekla da je stanje u budžetu RS bilo veoma stabilno prije poplava i da su, uprkos tvrdnjama opozicije da neće biti plata i penzija, one ipak bile redovno izmirivane.

Ona je za RTRS rekla da RS nije bila previše zadužena.

"Od najviših funkcionera Republike Srpske do svakog građanina moramo shvatiti da je ovo novo stanje. Vi danas ne možete da garantujete kako će biti za dva mjeseca", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će Vlada RS uraditi sve da se sada obnove privredni subjekti.

Komentarišući optužbe opozicije da Vlada Republike Srpske nije dobro odreagovala u vanrednoj situaciji, Cvijanovićeva je rekla da se opozicija bavi politikanstvom i da se nije časno ponijela u ovoj situaciji.

"Opozicija nema prava da komentariše mjere Vlade, jer nisu vidjeli nijedan dokument, imaju apsolutno neznanje o tim rješenjima i mogu o tome da čuju samo preko medija, što je nedovoljno da bi to razumjeli", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da ovo nije vrijeme za kritikovanje onog ko radi, ukoliko neko ko kritikuje nema nešto pametno da ponudi.

"Ne mislim da je u redu da bilo kome drže predavanja oni koji su bili u raznim banjama, sjedili zavaljeni u svojim kućama, za TV aparatima ili računarima, dok smo mi plivali u poplavama", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Vladu RS interesuje kako doći do građanina, a ne do opozicionara.

"Vlada će analizirati eventualne propuste tokom krize i ponašanje nakon poplava. Sigurno je da je tu bilo propusta i sigurno je da svaka akcija mora biti podložna analizi", kaže Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne smatra da su svi lokalni štabovi podjednako dobro odreagovali, ističući da su neki reagovali dobro, dok su neki bili "izgubljeni".

"Pitam se otkud tolika galama opozicije u RS da Vlada nešto nije uradila dobro. Šta se desilo u Srbiji? Da li oni žele da kažu da i Vlada u Srbiji nije uradila ništa?", upitala je Cvijanovićeva i dodala da su mjere u RS slične onima u Srbiji, uz određene modifikacije.

Ona je rekla da se radilo o poplavama katastrofalnih razmjera, ali da je isto tako svako trebalo da uradi svoj dio posla, a onaj ko nije, treba da odgovara.

Cvijanovićeva je ponovila da Republički štab za vanredne situacije u skladu sa zahtjevima lokalnih zajednica izdaje naredbe za dostavljanje stočne hrane, humanitarne pomoći vode, hrane, sjemena i goriva.

"Lokalna zajednica treba da organizuje čišćenje svoga grada, a ne da imamo situaciju da pola jedne opštine sjedi u kafićima, a mi sa udaljenosti od 200 kilometara šaljemo ljude da spašavaju nasipe i da rade", kaže Cvijanovićeva.

On je rekla da Štabu za vanredne situacije danas niko nije dostavio zahtjev za dostavljanje hrane, jer su mnoga skladišta puna.

Cvijanovićeva je rekla da je Vlada naložila da se provjere sve priče o određenim malverzacijama u vezi sa distribucijom hrane, ističući da će teško biti kažnjavani oni koji to budu radili.

"Kažnjavat ćemo one koji budu manipulisali ljudima i neke ostavljali gladnima, te sve druge stvari koje su građani prijavili kao nezakonita ponašanja u ovakvoj situaciji", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zaključila da Vlada RS neće snositi odgovornost za lokalnu zajednicu koja nije našla način da iskaže svoje potrebe.