Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nažalost, nije samo u pitanju B. Petrovac. Naime, ista sudbina je zadesila Drvar, Oštrelj, Grahovo i druga mjesta sve do Udbine i Borićevca, gdje je došlo do doslovnog istrebljenja Hrvata.Nadnevka 27.07.1941. koji se slavio kao dan ustanka, četnici pod vodstvom Branka Bogunovića počinili su stravične zločine na području Grahova (cca 1 500 ubijenih Hrvata) i Drvara (cca 2000 ubijenih Hrvata). Uglavnom do početka kolovoza četnici su pobili sav hrvatski živalj na spomenutom području.
Na zalost jos uvijek se u Hrvatskoj proslavlja taj 27.07. kao dan ustanka. Tog 27.07.1941. i dosta prije tog datuma su cetnici i poneki komunisti zajedno krenuli u istrebljivanje Hrvata u istocnoj Lici i Hrvata i Bosnjaka u zapadnoj Bosni. Srbi su i tad lagali kao sto lazu i o proslom ratu.
@Separatista Ja pričam o autohtonom stanovništvu, a ne o ustašama i domobranima, kojega su četnici u potpunosti iskorijenili. Pa kada je riječ o samom gradu Drvaru onda trebaš znati da je u njemu prije osnutka NDH od cca 3000 stanovnika njih 850 bili Hrvati. A inače sam grad Drvar je osnovala AU monarhija koja je isti naselila lokalnim Hrvatima i obrtnicima među kojima je uz Hrvate bilo i Austrijanaca i Mađara. Dok Srbi masovno naseljavaju Drvar tek za vrijeme K SHS...
Ma nisu cetalji PRESVUKLI UNIFORME MA KAKVI!!!!!!!!!!!..