Majke Srebrenice
0

"Bilo bi čudo da je inicijativa usvojena"

Sarajevo-x.com
Da je Parlament BiH usvojio inicijativu o proglašenju 11. jula Danom sjećanja u cijeloj BiH na žrtve genocida koji je 1995. počinjen u Srebrenici, bilo bi to priznanje činjenice da je Republika Srpska nastala na krvi, mržnji, zločinima i genocidu, kazala je za Sarajevo-x.com Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

"Nas činjenica da poslanici iz RS nisu usvojili tu inicijativu nije nimalo iznenadila. Bilo bi čudo da su je osvojili. Ovim su osim pomirenja samo poslali dodatni signal podjele i mržnje. Rezolucija o Srebrenici donesena u Evropskom parlamentu i parlamentima mnogih evropskih zemalja, a izgleda da će trebati još mnogo vremena da proradi i savjest naše 'troglave' vlasti", kazala nam je Subašić.

Jedan od onih koji su glasali protiv Inicijative u bh. Parlamentu, poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj kaže kako se protivi njenom donošenju i da razumije gnjev koji je njeno nedonošenje izazvao, ali smatra da bi ona izazvala mnogo veći gnjev u RS.

"Mi da smo to usvojili, ja bih se morao iseliti, a u Banja Luci i na Palama bi bila strašna atmosfera gnjeva. Moje je mišljenje da treba naći jedan datum koji će svi u BiH poštovati kao dan sjećanja na sve žrtve, jer samim donošenjem ovakvih odluka vi ne možete nikoga prisiliti ni na šta. Evo, Savjet ministara će proglasiti 11. juli Danom žalosti kao i svake godine, ali vjerujte da do sad u RS ni jedna sportska ili kulturna manifestacija nije zbog toga otkazana niti će to iko poštovati u RS. Jednostavno je tako", kazao je za Sarajevo-x.com Jovičić, dodajući kako smatra da bi bolje bilo da se oformila mješovita delegacija Parlamenta koja bi otišla u Srebrenicu, ali i na druga mjesta gdje su stradali Bošnjaci, Hrvati i Srbi.