Sarajevo
0

Biljana Cvijanović pobjednica manifestacije "Trkom u Evropu"

FENA
Biljana Cvijanović iz Doboja pobjednica je četiri kilometra duge trke pod simboličnim nazivom "Trkom u Evropu", koju treći put povodom Dana Evrope zajednički organiziraju Delegacija EU u BiH, Direkcija za evropske integracije u BiH i nevladina organizacija "Marathon" iz Sarajeva.

Pobjednica je, nakon što je primila priznanje i nagradu, kazala Feni da je ovo drugi put kako slavi istu pobjedu, te da je ovo način da se sportom pokaže opredijeljenost BiH ka EU.

Drugo mjesto osvojila je Desanka Ćiro, a treće Selma Zrnić, obje iz BiH.

Direktorica Direkcije za evropske integracije u BiH Nevenka Savić kazala je u izjavi za Fenu da organiziranje ovakve sportske manifestacije ima za cilj promoviranje evropskih vrijednosti.

"Mi u BiH zajedno s našim partnerima želimo poslati poruku da i BiH želi jednog dana biti članica EU", dodala je Savić.

Kako su kazali organizatori trke, učestvovalo je oko 400 trkača, profesionalnih atletičara i amatera iz BiH i regije. Među njima je bio i veliki broj učenika, studenta te predstavnika različitih evropskih i međunarodnih organizacija.

"Trka za Evropu" jedna je od niza manifestacija koje od 4. do 17. maja u 20 gradova BiH organiziraju Delegacija EU u BiH i Direkcija za evropske integracije BiH povodom 9. maja, Dana Evrope.

Cilj ovog višednevnog obilježavanja Dana Evrope jeste približiti javnosti u BiH ideju i vrijednosti ujedinjene Evrope te značaj procesa pristupanja BiH u EU.