BiH
1

Bileća: Zbog ratnih zločina uhapšeni Neđeljko Kuljić i Željko Ilić

FENA
Po nalogu Tužilaštva BiH lišena su slobode dvojica osumnjičenih za ratne zločine počinjene tokom 1992. godine na području općine Bileća.

Lišenje slobode su izvršilili policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH lišeni su slobode osumnjičeni Neđeljko Kuljić, rođen 18. 06. 1950. godine u mjestu Simijova, općina Bileća, gdje je i nastanjen i Željko Ilić, rođen 10. 10. 1962. godine u Bileći, gdje je i nastanjen.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su u svojstvu policajaca sudjelovali u protuzakonitom zatvaranju, mučenju, premlaćivanju i zlostavljanju zatvorenih civila, Bošnjaka i Hrvata u više objekata, uključujući i stanicu policije u Bileći. Jedan zatvorenik je smrtno stradao, a u zarobljeništvu ih je bilo više od 150.

Oni su pod istragom zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.