BiH
0

Bijesne životinje napadale ljude u opštini Doboj

SRNA
Doboj
Doboj
Na području opštine Doboj tokom proteklih nekoliko dana zabilježena su dva slučaja u kojima su bijesne životinje napale čovjeka, rekao je Srni veterinar Mladen Dragičević.

Dragičević kaže da se posljednji napad dogodio u selu Mali Pranjavor kada je mačka oboljela od bjesnila napala staricu u dvorištu kuće porodice Stokić.

"Naknadnom analizom utvrđeno je da je životinja oboljela od bjesnila,  tako da su preduzete sve medicinske mjere na zaštiti pacijenta", rekao je Dragičević.

Navodeći da se u slučaju napada bijesne životinje na čovjeka mora reagovati odmah ili posljedice po pacijenta mogu biti katastrofalne, Dragičević je upozorio da ako se serum ne primi na vrijeme i bolest razvije više nema lijeka, a krajnji rezultat, ako se ne reaguje pravovremeno, je smrt pacijenta u najgorim mukama. 

U veterinarskoj ambulanti "MPS" iz Doboja napominju da je odziv građana na redovnu jesenju akciju vakcinisanja životinja protiv bjesnila zabrinjavajući. "Primjera radi, na području opštine Petrovo imamo odziv od samo 10 posto registrovanih korisnika", kaže Dragičević, ističući da je stanje alarmantno.

On je pozvao sve da hitno vakcinišu životinje protiv ove bolesti.

"Ne smijemo dozvoliti da se vakcinisanje izbjegava zbog nedostatka novca. U svakom domaćinstvu gdje građani zbog socijalnog aspekta nemaju novca za vakcinu pristupamo besplatnom vakcinisanju životinja. Pozivamo i druge institucije da se uključe u problem posredstvom nekih vidova pomoći da ne bi došlo do pojave epidemije", rekao je Dragičević.
Jaka agresivnost i uznemirenost u ponašanju životinje, prema Dragičevićevim riječima, može biti pokazatelj prve faze bolesti bjesnila kod domaćih životinja.