Tanja Fajon
0

BiH spremna za ukidanje viza

SRNA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon smatra da je BiH spremna za ukidanje viza njenim građanima, jer je posljednjih mjeseci učinila puno na tom putu.

"Očekujem da će krajem maja, odnosno početkom juna, Evropska komisija dati prijedlog za ukidanje viza i da onda ide dalja procedura da BiH što prije budu ukinute vize", rekla je Fajon novinarima u Bihaću nakon svečane akademije ''Vrijeme je za Evropu" povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH.

Ona je naglasila da od političara u BiH zavisi koji će to mjesec biti, kao i od finalnog procesa, odnosno brzine kojom će se on odvijati. 

"Evropska komisija    će  dati   prijedlog za liberalizaciju, ali to ne znači da ćemo znati tačan datum, koji zavisi od još nekih detalja u tom procesu", izjavila je Fajon, dodajući da će eksperti EU vjerovatno opet doći u BiH i provjeriti da li je sve onako kao što su obećale vlasti u BiH.

Ona je naglasila da Evropski parlament, i ona lično, prate svaki korak i rade sve kako bi ubrzali ovaj proces, odnosno da vize građanima BiH budu ukinute već nakon ljetnog odmora, dodajući da je sloboda kretanja jedna od bitnih stvari za svakog evropskog građanina.

Tanji Fajon danas je uručena nagrada "Evropski prijatelj BiH", kao i visokom predstavniku u BiH Valnetinu Incku. Nagradu dodjeljuje nevladina organizacija Evropski pokret, a priznanja za doprinos razvoju i ubrzanju procesa evropskih integracija u BiH dobili su Savjet ministara BiH i vlade Crne Gore, Hrvatske i Srbije. 

Nakon Gračanice, Zenice i Banjaluke, ove godine evropskim gradom  proglašen je Bihać. 
U organizaciji Evropskog pokreta u Bihaću je danas obilježen Dan Evrope, 9. maj. Simoblično u 11 časova i 55 minuta održana je svečana akademija na kojoj su uručena  priznanja. 

Devetog maja 1950. godine tadašnji ministar inostranih poslova Francuske Robert Šuman predstavio je prijedlog, poznat pod nazivom Šumanova deklaracija, koji se smatra početkom kreacije današnje EU. 

Ovaj dan u BiH obilježava se od 1997. godine organizovanjem različitih sportskih i kulturne aktivnosti.