BiH
0

BiH prva među tranzicijskim zemljama po broju poginulih u saobraćaju

NINA
U povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. aprila, koji je ove godine posvećen pitanju sigurnosti u saobraćaju, danas je u Mostaru održana konferencija za novinare o temi ''Sigurnost na cestama''.

Na konferenciji su o problemu sigurnosti u saobraćaju govorili Tomo Lučić, federalni ministar zdravstva FBiH, Tomislav Martinović, ministar unutrašnjih poslova HNŽ-a, Stjepan Krasić, ministar saobraćaja i veza HNŽ-a, i dr. Zlatko Vučina, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Svjetska zdravstvena organizacija ove godine po prvi put posvećuje pažnju sigurnosti u saobraćaju i priznaje ovo pitanje kao zdravstveni problem. Više od 1,2 miliona ljudi strada u saobraćajnim nesrećama, a očekuje se kako će do 2020. ovaj broj biti udvostručen.

Tomo Lučić je objasnio kako se najveći broj smrtnih slučajeva događa u dobnoj skupini od 19 do 44 godine, najčešće stradavaju pješaci, motociklisti te putnici u putničkim vozilima, dok se godišnje u saobraćajnim nesrećama naprave štete u vrijednosti većoj od 65 milijardi dolara, što je dvostruko više od svote koja se odvaja kao pomoć nerazvijenim zemljama.

Trend porasta broja ozlijeđenih u saobraćaju primjetan je i u Bosni i Hercegovini, naglasio je Zlatko Vučina, dodajući kako je 2001. u BiH bilo 21.600 saobraćajnih nesreća, a već 2002. više od 25.000. Naglasio je kako je i broj saobraćajnih nesreća koje su izazvale osobe u alkoholiziranom stanju u porastu.

Koliko su ozljede u saobraćaju problem za ekonomiju zemlje, govori i podatak da je čak 58,3% stradalih u produktivnom životnom razdoblju, između 20 i 64 godine, dok je oko 30% stradalih mlađe od 20 godina.

Vučina je objasnio kako je potrebna reforma obrazaca u BiH, kako bi se osigurali što precizniji podaci koje bi bilo lakše klasificirati, te dodao kako je potrebna pomoć više sektora, zdravstva, prometa i veza, zaštite okoliša te samih vozača i pješaka u sprječavanju broja ozljeda u saobraćaju.

Ministar unutrašnjih poslova HNŽ-a Tomislav Martinović najavio je reforme u saobraćajnim propisima u HNŽ-u, ali i u cijeloj BiH, od vezanja pojasa do pitanja koja uopšte nisu bila definirana, poput mobitela u automobilu.

U razdoblju između 1998. i 2002. više od 50 posto saobraćajnih nesreća dogodilo se na kvalitetnim dionicama cesta, dok je 75 posto poginulih upravo iz nesreća koje su se dogodile na najkvalitetnijim prometnicama, naglasio je Stjepan Krasić, ministar prometa i veza HNŽ-a.

Krasić je objasnio kako je upravo Bosna i Hercegovina među tranzicijskim zemljama po broju poginulih na prvom mjestu, sa 35 poginulih na 100.000 vozila, čemu je uzrok naglo povećanje broja vozila i intenziteta, a kao jedinu korisnu preventivnu mjeru naveo je edukaciju sudionika u prometu.