BiH
0

BiH postala članica ICMPD-a

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i generalni direktor Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) Peter Widermann danas su u Zagrebu potpisali Deklaraciju o namjeri, kojom će, nakon ratifikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH, naša država postati 13. članica ICMPD-a i dobiti mjesto u Upravnom odboru ove evropske organizacije.

Potpisivanje Deklaracije upriličeno je u sklopu sastanka najviših zvaničnika zemalja članica ICMPD-a i država zapadnog Balkana s kojeg su u članstvo u ovoj organizaciji pozvane i Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija.

ICMPD je međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču koja se bavi analizom migracijskih tokova u Evropi, promocijom razvoja sveobuhvatnih i održivih politika migracija te razmjenom stručnjaka radi pružanja pomoći državnim institucijama u pitanjima migracija.

Od juna 1993. godine, kada je sklopljen Sporazum o osnivanju i radu ICMPD-a između Švicarske i Austrije, u ovoj organizaciji učestvovale su vlade Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Švedske.

Članstvo Bosne i Hercegovine u ICMPD-u je izuzetno značajno imajući u vidu napore koje čine institucije BiH u procesu evropskih integracija. Sudjelovanjem u radu ICMPD-a BiH dobiva dodatni forum za promociju svojih interesa i pozicioniranje u području pravosuđa i unutrašnjih poslova kao zemlja partner.

Ministar Ahmetović je uoči potpisivanja Deklaracije istaknuo da je ICMPD u posljednjih 15 godina bio jedan od najvažnijih asistenata u razvoju Ministarstva sigurnosti BiH kao i razvoju migracione politike naše zemlje u skladu s najboljim evropskim praksama.

“Ovim činom BiH će postati jedan od ključnih faktora u kreiranju migracionih tokova i standarda u našem regionu ali i će dodatno ojačati vlastite kapacitete u borbi protiv ilegalnih migracija”, istakao je ministar Ahmetović.

Direktor ICMPD-a Widermann je rekao da ICMPD ima dobre odnose s Bruxellesom i da može i želi pomoći BiH i ostalim zemljama u regionu da što prije ispune uvjete i postanu članice Evropske unije.

Ministar Ahmetović je najavio da će BiH proaktivno učestvovati u pitanjima migracija. On je naglasio da je BiH, nakon proteklih godina, tokom kojih je primarno bila korisnik ICMPD-evih usluga, sada, kao zemlja članica ove organizacije, spremna dati vlastiti doprinos ICMPD-evim aktivnostima nudeći vlastite kapacitete, ekspertizu i iskustvo.

U delegaciji BiH, s ministrom Ahmetovićem na čelu, bio je sekretar Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić, koji će biti član Upravnog odbora ICMPD-a, te šef kabineta ministra sigurnosti Muhamed Duraković, direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić, te pomoćnici ministra sigurnosti Murveta Džaferović, Marijan Baotić i Samir Rizvo, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.