Brojne organizacije u akciji pomoći
185

BiH pomaže Siriji: Mi dobro znamo koliko znači komad hljeba

Piše: M. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Blizu 700.000 sirijskih izbjeglica dočekalo je zimske dane u hladnim kampovima. Republika Turska je pokrenula akciju "Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju", kako bi se izbjeglicama omogućili osnovni uvjeti za život. Od danas se i BiH priključila ovoj akciji.

"Mi u Sarajevu i BiH najbolje znamo šta znači biti izbjeglica. Imali smo ih više od milion. Cilj akcije je da taj jedan hljeb, a Bosanci i Hercegovci se sjećaju one jedne četvrtine hljeba koju su dobijali, i jedan pokrivač dobiju svi koji su izbjeglice. Teška je ekonomska situacija, ali pozivam radničku klasu i sve koji mogu da se priključe ovoj akciji", rekao je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koja je jedna od nosilaca akcije u BiH.

U akciji učestvuje i HO Merhamet MDD, čiji je predsjednik Hajrudin Šahić nedavno bio u posjeti kampovima u Turskoj u kojima se nalaze izbjeglice iz Sirije.

"Uvjeti u kojima borave sirijske izbjeglice su mnogo bolji nego oni u kampovima u BiH. No, vidio sam scene koje su me podsjetile na period 1991.-1995. Mi možemo napraviti poređenje jer smo sve to preživljavali", rekao je Šahić. Merhamet je već imao jednu kampanju prikupljanja pomoći za Siriju i tom prilikom je sakupljeno i donirano 40.000 maraka.

BiH među 30 zemalja koje su najviše pomogle Japanu

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crveni polumjesec Turske do sada su prikupljali pomoć za blizu 55.000 izbjeglica te osigurali 22 ambulanta vozila za hitnu medicinsku pomoć i četiri zdravstvene jedinice - ambulante pri kampovima. Ove organizacije uputile su apel u kojem traže 32,3 miliona maraka kako bi se osigurali hrana, lijekovi i logistička pomoć izbjeglicama.

"Znam da će ova akcija biti uspješna, jer BiH je i do sada pomagala Palestini, Haitiju, Japanu i drugim ugroženim zemljama. Nedavno smo dobili i pohvalu od Međunarodne federacije, jer se siromašna BiH našla među 30 zemalja koje su donirale naviše pomoći bogatom Japanu", rekao je predsjednik Crvenog križa FBiH Branko Leko.

Akciji su se priključili i obrtnici s područja Federacije BiH.

"Obrtnici u FBiH i šire su imali sluha i tokom rata u BiH stavili sva svoja sredstva na raspolaganje za odbranu i preživljavanje. Iako su ovo teška vremena, kada smo pogođeni finansijskom krizom, obrtnici suosjećaju sa sirijskim narodom i dat ćemo svoj doprinos", rekao je predsjednik Federalne obrtničke komore Mensur Bečić.

Nosioci akcije "Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju" u BiH, među kojima je i Islamska zajednica BiH, uvjereni su da će mala zemlja poput BiH pokazati koliko veliko srce ima i pomoći sirijskim izbjeglicama da prežive ovu zimu.

Uplate za pomoć možete izvršiti u Turkish Ziraat banci na sljedeće račune:

uplate u KM 186 000 1090 186031 poziv na broj 5337110057433977600

uplate u eurima swift code TZBBBA22 poziv na broj 5337110057433977600

Pozivom na humanitarni broj 090 291 086 donirate 2 KM.