Ministarstvo pravde
0

BiH nije dobila zvaničnu informaciju o hapšenju Mladena Mitrovića u SAD-u

FENA
Logor Trnopolje
Logor Trnopolje
Ministarstvo pravde BiH još nije zvanično obaviješteno o hapšenju Mladena Mitrovića u Sjedinjenim Američkim Državama, a kojeg američko pravosuđe tereti da prilikom predavanja zahtjeva za američko državljanstvo nije objelodanio da je tokom rata u BiH bio čuvar logora u Trnopolju, potvrdio je Feni Neven Kurtović, šef Krivičnog odjela pri Ministarstvu pravde BiH.

Pojasnio je da procedura u ovakvim slučajevima podrazumijeva dobijanje zvanične informacije da bi se utvrdilo je li riječ o ekstradiciji, ili krivičnom djelu počinjenom na teritoriji SAD-a, odnosno da li je u pitanju osoba za čije su izručenje zainteresirani pravosudni organi u BiH.

Na upit Fene u vezi s ovim slučajem u Tužiteljstvu BiH su kazali da se osoba pod imenom Mladen Mitrović spominje u određenim predmetima te da je to sve što zasad mogu reći.

Prema pisanju američkih medija, Mladen Mitrović (52), koji je rođen u BiH, a trenutno živi u mjestu Loganville u saveznoj državi Georgia, podnio je molbu za državljanstvo SAD-a 2002. godine, ali nije naveo da je bio čuvar u srpskom logoru.

Kako Fena nezvanično doznaje, prešućivanje/tajenje podataka o službi u oružanim snagama predstavlja teže kršenje imigracionih propisa u SAD-u, za što je zaprijećena maksimalna kazna od deset godina zatvora, globa od najmanje 250.000 dolara, te deportacija nakon oslobađanja iz zatvora.