Dodik-Kourkoulas
0

BiH ne smije prekršiti CEFTA sporazum

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik izjavio je danas, nakon razgovora sa šefom Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitrisom Kourkoulasom, da ne bi bilo dobro da BiH prekrši CEFTA sporazum usvajanjem zakona o zaštiti domaće proizvodnje, te najavio da će se u parlamentu BiH ponovo otvoriti to pitanje da bi se zakon prilagodio CEFTA-i.

"Za BiH bi bilo veoma loše da pošalje poruku da ne poštuje i neizvršava međunarodne ugovore”, rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On je naveo da razumije zabrinutost Evropske komisije u povodu namjere BiH da usvoji zakon o zaštiti domaće proizvodnje, kojim bi se mogao narušiti CAFTA sporazum, ističući da je zakon onako kako je koncipiran ne odgovara ugovornim obavezama u okviru tog sporazuma.

Potrebno je, naveo je, držati se dozvoljenih procedura, jer CEFTA sporazum nije zabranio da se dijalogom između zemalja potpisnica rješava o potrebama i da BiH zaštiti svoje interese.

Također je priznao i da su poslanici njegove stranke bili prvo protiv usvajanja spornog zakona, ali su ga zatim podržali u prvom čitanju, a sada će pokušati, kako kaže, da obave razgovor sa svim parlamentarnim strankama da bi se taj dokument prilagodio Sporazumu CEFTA.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH je ponovio stav da bi bilo štetno za BiH da pošalje poruku da nije u stanju ili ne želi poštovati međunarodne sporazume.

Ambasador Kourkoulas je dodao i da je ohrabren spomentim stavom premijera RS-a o tom pitanju.

Na sastanku s ambasadorom Kourkoulasom bilo je riječi i o liberalizaciji viznog režima, a Dodik tvrdi da RS nije ta koja sprječava usvajanje neophodnih zakona za taj postupak, bez obzira na to što se takav stav pokušava predstaviti javnosti.

“Podržavamo donošenje tih zakona, ali oni moraju da uvažavaju određene specifičnosti u BiH, njen ustavni poredak i da ispunjavaju zahtjeve Evropske komisije”, rekao je entitetski premijer i izrazio spremnost da se donesu sve potrebne procedure za liberalizaciju viznog režima.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH je rekao da je potrebna saradnja domaćih i predstavnika Evropske unije da bi došlora do uvođenja bezviznog režima za građane BiH te podsjetio da se uskoro može očekivati izvještaj Evropske komisije o napretku BiH o pitanju ispunjavanja uvjeta iz Mape puta.

Još ima pitanja, naveo je, koja su neriješena i BiH mora raditi na njima.