BiH
20

BiH na korak od dogovora s Evropskom komisijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju

Piše: S. H.
Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih razgovora između predstavnika BiH i Evropske komisije o adaptaciji teksta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kako Klix.ba nezvanično saznaje, BiH je na korak od zvanične potvrde prilagođenog sporazuma, a već do kraja ovog mjeseca bit će objavljen zvanični dokument o postignutom dogovoru.

Šef pregovaračkog tima bh. delegacije Hamdo Tinjak u jednoj od ranijih izjava za Klix.ba kazao je da je završen tehnički dio dogovora te da sve zavisi od političkog dogovora na višem nivou između predstavnika BiH i Evropske komisije.

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, BiH je s Evropskom komisijom postigla politički dogovor, a u ovom trenutku vode se unutrašnje konsultacije o detaljima pregovora.

"Posljednja runda pregovora BiH i Evropske komisije završena je prije tri sedmice. U ovom trenutku obje strane obavljaju unutrašnje konsultacije i pribavljaju mišljenje s obzirom na složen mehanizam. Svoje pozicije i rezultate pregovora obje strane objavit će u zvaničnom dokumentu do kraja ovog mjeseca", kazao je za Klix.ba Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dogovor o prilagođavanju SSP-a jedan je od najvažnijih uvjeta da bi aplikacija naše zemlje za članstvo u EU bila kredibilna i prihvaćena.

Tokom pregovora BiH je tražila fazno prilagođavanje SSP-a, što bi podrazumijevalo da naša zemlja u narednih pet godina postepeno daje carinske ustupke zemljama EU-a, sve do potpune liberalizacije. Ipak, Evropska komisija nije pristajala na dužinu trajanja faznog prilagođavanja, tako da trenutno nije jasno kakvi su uslovi dogovoreni.

Delegacija BiH svojim zahtjevima željela je maksimalno zaštititi domaće poljoprivredne proizvođače, jer bi usljed velikog uvoza robe iz EU domaći proizvođači mogli pretrpjeti veliku štetu, a pregovori o adaptaciji SSP-a najviše su se bazirali na dio koji se odnosi na poljoprivredne proizvode.

Pored usaglašene metodologije za obradu podataka o popisu stanovništva, BiH će dogovorom o adaptaciji SSP-a učiniti veliki korak ka tome da Vijeće EU-a na narednoj sjednici razmatra aplikaciju BiH za kandidatski status u EU.

Naravno, ne treba zaboraviti ni mehanizam koordinacije, a kako je prije nekoliko dana izjavio član predsjedništva BiH Dragan Čović sutra će se razmatrati pristigle zamjerke Republike Srpske na usvojeni mehanizam koordinacije, kada se može očekivati i zvanična potvrda validnosti tog sistema na osnovu kojeg će bh. institucije komunicirati s institucijama EU-a.