BiH
13

BiH mjesto sučeljavanja strateških interesa Njemačke i Rusije

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Politički analitičar i profesor na Pravnom fakultetu u Bihaću Nedžad Bašić smatra da bh. političari pred Angelom Merkel konačno moraju demonstrirati svoje sposobnost s obzirom na to da im više niko ne vjeruje čak i kada to potpišu.

"Ono što je mnogo značajnije je to koliko je bosanskohercegovačka diplomatija upoznata sa dugoročnim i kratkoročnim strateškim interesima i ciljevima Njemačke, dakako i EU, na Balkanu, te u kontekstu tih interesa koliko je sposobna sagledati dugoročne i kratkoročne strateške interese BiH", rekao je Bašić.

On smatra da posjeta Angele Merkel BiH dolazi u dosta povoljno vrijeme za našu državu iako na prvi pogled izgleda da će pažnja Njemačke biti više vezana za rješavanje finansijske krize u Grčkoj.

Dodaje da ipak odnosi između Rusije i Srbije i mogući utjecaj tih odnosa na političku situaciju u BiH ostaju u fokusu balkanskih interesa Njemačke, EU i Sjedinjenih Američki Država.

"Zbog ukrajinske krize dijalog između Moskve i Brisela je sve slabiji, dok se sve snažnije osjećaju tonovi izgubljenog međusobnog povjerenja. Frustracije u odnosima između Berlina i Moskve sve su vidljivije. Pozitivnu agendu odnosa između ove dvije zemlje, koja je donedavno zračila optimizmom, sada sve izraženije mijenja strategija zadržavanja sa kojom se nastoje zadržati ekonomski ideološko-politički utjecaji druge strane", rekao je Bašić.

Bašić je istakao da je ekskluzivna zainteresovanost Njemačke za BiH uvjetovana prije svega odnosima Srbije i Rusije, koji sve više dobijaju značaj za realizaciju strateških interesa Rusije u ovom dijelu svijeta.

"Isto tako BiH dobija veliki značaj u Njemačkoj balkanskoj politici zbog bliskih odnosa BiH i Turske, koja opet ima dosta značajne utjecaje na Njemačke strateške interese vezane za islamski svijet", rekao je Bašić.

Naći se u zoni sukoba interesa moćnih država može imati velike prednosti, ali i predstavljati prijetnju

On dodaje da taj susret strateških interesa Njemačke i Rusije na Balkanu i Njemačkih interesa za islamske zemlje ponovo uvodi Balkan, posebno BiH, u zonu konfrontacije strateških političkih i ekonomskih interesa Rusije i EU.

"Naći se u zoni sučeljavanja strateških interesa moćnih globalnih participanata može imati velike prednosti za BiH, ali isto tako i velike prijetnje, u slučaju nepostojanja odgovarajuće strategije. Proces ekonomskog, političkog i ideološkog profiliranja BiH zauzima određujuće mjesto u vanjskoj politici Njemačke prema Balkanu", istakao je Bašić.

Smatra da na ovom prostoru postoje velike mogućnosti istupanja bosanske diplomatije sa novim idejama, koje bi mogle podstaći interes Njemačke politike da ekonomski i politički podrži BiH.

"Koliko i kako Rusija može proširiti svoje ekonomske i ideološko-političke interese na području Balkana, dakako i BiH? Koji su potencijalni strateški interesi i strateški partneri Rusije na Balkanu, odnosno u BiH? Koliko su ti interesi kompatibilni sa interesima domaće političke elite? Sve su to pitanja na koja će se tražiti odgovor na margini ovog susreta. Od toga koliko bosanskohercegovačka diplomatija razumije globalne ekonomske i političke procese, koliko razumije strateške interese participanata koji se ukrštaju na Balkanu i koliko razumije potrebe sopstvenog stanovništva, od toga će zavisiti i rezultati ovog iznimno značajnog susreta", rekao je Bašić.

Rusija ima utjecaja na bh. entitet Republika Srpska

On je kazao da vjeruje kako će poseban interes biti usmjeren ka investicionoj politici Rusije i Njemačke u području Balkana i BiH.

"Značajno pitanje za BiH diplomatiju svakako će biti kako Njemačka svojom politikom investiranja može odgovoriti na “Russian Soft Power Strategy” koja na Balkanu sada ima znatnu prednost u investiranju u infrastrukturi (izgradnja i rekonstrukcija željeznice) i naftnoj industriji (Lukoil, Gazprom) Srbije, što ima velikog utjecaja i u entitetu RS, a što se odražava na odnose u BiH", dodao je Bašić.

Bašić je rekao da ono što bi bilo značajno za bosansku diplomatiju u kontekstu ove posjete, jeste prije svega ponuditi mnogo šire prostore za investiranje njemačkih kompanija u bosanskohercegovačku privredu, demonstrirati sposobnost otvaranja administrativno-pravnih uvjeta za brže i efektnije investicije u određene privredne grane, ponuditi frekventnije komunikacije između privrede BiH i Njemačke i to kroz otvaranje većeg broja kancelarija za ekonomsku saradnju i odnose između korporacija, zatim otvoriti šire mogućnosti za saradnju u oblasti visokog obrazovanja, posebno omogućavanja brže mobilnost studenata i nastavnika između državnih univerziteta.

"Od posebnog je značaja uspostavljanje interesnih odnosa u oblasti poljoprivrede i elektroprivrede što ima izuzetan značaj za kreiranje mnogo bližih ideoloških i političkih utjecaja iz EU, odnosno Njemačke u BiH. Sa ovim privrednim povezivanjem između BiH i Njemačke, bilo bi umnogome olakšano i približavanje BiH političkim integracijama u EU, koje su sada dosta otežane imajući u vidu utjecaj Rusije u entitetu RS", kazao je Bašić.

Dodao je da je koncept ekonomskih integracija BiH u EU kroz tješnju ekonomsku saradnju sa Njemačkom velika šansa za BiH i da bi u tom pravcu bh. diplomatija trebala usmjeriti svoje aktivnosti na sastanku sa njemačkom kancelarkom.

"Snažniji ekonomski utjecaj Njemačke u BiH imao bi veliki utjecaj na rast životnog standarda stanovništva BiH, što bi se reflektiralo i na odnose između entiteta i nacionalnih zajednica u BiH, a time i na slabljenje utjecaja Rusije u ovoj regiji. To bi trebao biti krajnji cilj bosanskohercegovacke diplomatije. Za politiku BiH bilo bi veoma značajno znati definisati strateške interese BiH i znati uključiti koncept interesa Njemačke, dakako i EU", zaključio je Bašić.