BiH
104

Šepić: Dolazak Angele Merkel ohrabrenje za provedbu socio-ekonomskih reformi u BiH

FENA
Njemačka kancelarka je prva, nakon završetka pregovora između Hrvatske i Evropske unije (EU), izjavila da se privremeno zaustavlja procesa proširenja EU-a. Merkel je, opet, prva izjavila da postoje dobre šanse da se Bosna i Hercegovina, Srbija i Albanija pridruže Evropskoj uniji, navodi u saopćenju poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić.

Dakle, dodaje on, radi se o najuticajnijoj političkoj instanci u EU i "nema sumnje da dolazak njemačke kancelarke u Sarajevo predstavlja ohrabrenje za provedbu socio-ekonomskih reformi na što smo se obvezali“.

"Još dok je trajao politički zastoj, učestvovao sam s kolegama iz političkih stranaka desnog centra iz BiH u pregovorima s njemačkim parlamentarcima i ljudima iz kabineta Angele Merkel kako bi fokus s političkih tema prebacili na ekonomske i socijalne reforme. U aprilu prošle godine stranke iz BiH bliske Evropskoj narodnoj stranci (EPP), kojoj pripada i CDU Angele Merkel, potpisale su zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi, i tako otvorile put ka konstituisanju novih vlada u BiH, na drugačijim osnovama nego što je bila praksa, što je na kraju rezultiralo i Britansko-njemačkom inicijativom", podsjeća Šepić.

Po njegovim riječima, otvorila se šansa, „međutim u prvih nekoliko mjeseci, nove vlasti nažalost nisu pokazale dovoljnu angažiranost i konkretne poteze kako bi se ispoštovala EU agenda“.

Šepić je rekao da je o tome prošle sedmice razgovarao s parlamentarcima iz Bundestaga koji žele da se "BiH otrgne od politike konflikta, sveprisutne korupcije, rodbinskih uticaja i poteza koji našu zemlju ostavljaju na dnu Evrope".

"Zato ovu posjetu njemačke kancelarke treba shvatiti ozbiljno i iskoristiti je na najbolji način, a to je iskreno preuzimanje odgovornosti za evropsku budućnost BiH i rad, rad i rad. Trenutne vlade i parlamentarne većine imaju najvišu odgovornost i ozbiljan test ispred sebe", smatra Šepić.

On navodi da, ukoliko uskoro ne bude donošenja zakona, mjera i standarda iz EU agende, morat ćemo zbog budućnosti BiH hitno mijenjati odnose.

"BiH ima EU perspektivu samo ako bude pravna država, samo ako postanemo društvo gdje će se vrednovati rezultat, znanje, kvalitet, a ne nečija podobnost. Njemačka je naš strateški politički saveznik u EU i nema sumnje da naši dobri odnosi trebaju biti na tragu naših strateških interesa, a to su EU i NATO i Angela Merkel je naš prijatelj i svakako uvijek dobrodošla u našu državu", zaključio je Šepić u saopćenju za javnost.