BiH
244

Zvizdić nakon sastanka s Merkel: BiH do kraja godine podnosi aplikaciju za članstvo u EU

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u BiH najvažnijom posjetom koju je naša zemlja mogla imati u ovom trenutku.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Bila je to konstruktivna, vrlo pozitivna i vrlo ohrabrujuća posjeta za BiH i za sve nivoe vlasti. Bila je ovo dobra prilika da je upoznamo o četiri ključna procesa koje u ovom trenutku realizira Vijeće ministara, a to je proces evropskih integracija i opstrukcije na tom putu, ekonomske reforme i projekti razvoja, vladavine prava i njegovanja regionalnih, dobrosusjedskih odnosa. Najviše smo razgovarali o sferi ekonomije i tu smo je upoznali o projektima koje je BiH kandidirala u sklopu Berlinske konferencije", rekao je Zvizdić.

Riječ je o projektima koji se tiču putne i željezničke infrastrukture, autoputa, vodnog transporta (Luka Brčko), zračnog transporta (širenje aerodroma Sarajevo) i Jadransko-jonskog autoputa koji prolazi kroz BiH.

"Kancelarka je bila zadovoljna načinom na koji su projekti izrađeni i dala nam je punu podršku koju će konkretizovati na sastanku u Beču 27. augusta", rekao je Zvizdić.

Razgovarano je i o detašmanima, jer će EU promijeniti pristup i politiku prema njima. Neće ostati u obliku u kojem je do sada bilo, te će predstavnici Vijeća ministara posjetiti Ministarstvo rada Njemačke kako bi osigurali da naši radnici mogu dobiti privremeno ili dugoročno zaposlenje u toj zemlji.

"Kandidovali smo i projekat razvoja malih i srednjih preduzeća u oblasti poljoprivrede, energetike, metalne i drvne industrija, turizma i IT sektora. Svaki projekat ocijenjen je realnim, a kancelarka je iskazala veliku zainteresovanost da pomogne BiH", rekao je Zvizidić

Kancelarka je istakla kako očekuje što skorije potpisivanje reformske ekonomske agende u vezi sa kojom se trebaju usaglasiti još neka pitanja, a predsjednik VM BiH misli da će to biti riješeno za nekoliko dana.

"Kada je riječ o procesima evropskih integracija, predstavili smo joj plan da do kraja ove godine, ukoliko ne bude bezrazložnih ili namjernih opstrukcija bilo kojeg nivoa BiH, podnesemo aplikaciju za članstvo, a to znači da bi u 2017. godini mogli dobiti kandidatski status. To je konačni cilj koji nas ponovo stavlja u fokus i vraća ka evropskim integracijama", naglasio je Zvizdić.

Kancelarka je iskazala zadovoljstvo zbog usvojenih strategija za borbu protiv korupcije i kriminala.

"Njena poruka je da je evropska perspektiva BiH izvjesna i da mi moramo raditi svoj dio posla", kazao je Zvizdić i pozvao sve nivoe vlasti da urade svoj dio posla kako bi BiH "rame uz rame" sa zemljama iz regije krenula ka EU.