Izvještaj State Departmenta
0

BiH je ostala slaba zemlja, iz RS-a potkopavaju institucije države

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Organizacije za sprovođenje zakona BiH tokom prošle godine sarađivale su sa SAD u oblasti borbe protiv terorizma, uprkos etničkoj polarizaciji, korupciji i sporovima između političih lidera čime je ometeno funkcionisanje vlasti, navodi se u godišnjem izvještaju američkog State Departmenta.

U izvještaju se ističe da Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, kojoj je primarna odgovornost borba protiv terorizma, ima ograničene kapacitete, ali da je poboljšala saradnju s entitetskim policijama u ovoj oblasti.

"U sklopu napora da se na efikasniji način istražuje i krivično obrađuju slučajevi terorizma kancelarija državnog tužioca prebacila  je odgovrnost na specijalizovano odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala, koje je dobilo tehničku podršku od SAD i drugih članica međunarodne zajednice. Politizacija pitanja terorizma u BiH, uključujući i analize terorističke prijetnje, sada predstavlja manji problem nego ranije. Obavještajne agencije na nivou države pružile su odličnu saradnju i predstavnici vlasti u BiH odgovarali su na zahtjeve SAD za saradnju u borbi protiv terorizma", ističe se u izvještaju. 

State Department navodi i da su "napori zvaničnika Republike Srpske (RS) na potkopavanju državnih institucija" usporili napore da se poboljšaju operativni kapaciteti BiH u borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.

"BiH je ostala slaba, decentralizovana država sa slabom međuagencijskom komunikacijom i sigurnosnim agencijama koje se takmiče za ovlaštenja. Svi ti faktori rezultirali su da BiH bude podložna tome da se potencijalno njena teritorija iskoristi za terorističke operacije u Evropi", smatra State Department.	

State Department podsjeća da su pojedini pripadnici nekadašnje mudžahedinske brigade, kojima je oduzeto državljanstvo, uložili žalbe na ove odluke, što i danas nije riješeno.

U izvještaju se navodi slučaj Abu Hamze al Surija (Imad al-Husein), čiji je žalbeni proces trajao duže od godinu dana. Ustavni sud BiH je vratio nekoliko dijelova njegove žalbe na niži sud koji nije riješio taj slučaj do kraja 2009. godine.
Pomenuto je i prebacivanje Mirsada Bekteševića, osuđenog za pripremu terorističkog napada, u Švedsku, te hapšenje četiri osobe protiv kojih traje suđenje pred Sudom BiH.

U izvještaju se navodi i da je BiH u Afganistan poslala deset oficira koji se nalaze pod komandom Međunarodnih snaga (ISAF).