Zasjedanje u Beču
0

BiH izabrana za predsjedavajuću PrepComa

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina je na 35. zasjedanju PrepComa, Organizacije za zabranu nukelearnih proba (CTBTO), danas, 9. novembra 2010. godine u Beču, uz podršku regionalne grupe, aklamacijom izabrana za predsjedavajuću ovog tijela za 2011. godinu.

Na ovaj način, nakon uspješno okončanog jednogodičnjeg mandata u svojstvu potpredsjedavajuće Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuirano doprinositi borbi protiv proliferacije nuklearnog i oružja za masovno uništenje u svijetu, a što je jedno od opredjeljenja BiH iznesenih u govoru ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Svena Alkalaja na Ministarskoj konferenciji CTBTO-a u New Yorku, u augustu ove godine, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

CTBTO je organizacija zadužena za provođenje Općeg sporazuma za zabranu nuklearnih proba koji su do sada potpisale 182, a ratificirale 153 zemlje. Da bi Sporazum stupio na snagu potrebno je da ga ratificira još devet država pobrojanih u Aneksu II.

BiH je ratificirala Sporazum 2006. godine i od tada aktivno sudjeluje u radu Organizacije za njegovo provođenje, naročito PrepComa kao njezinog izvršnog organa.

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u Beču, ambasador Igor Davidović preuzet će predsjedavanje PrepComom 1. januara 2011. godine od svog južnoafričkog kolege.