Nikola Špirić
0

BiH dužna ispuniti 30 prioritetnih tačaka iz SAA

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić obratio se danas, na zajedničkoj sjednici, poslanicima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) te ih informirao o aktivnostima Vijeća ministara BiH na ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom (SAA).

Špirić je kazao da je BiH dužna ispuniti 30 prioritetnih tačaka. Prvi izvještaj o napredovanju BiH koji se očekuje u novembru 2008. bio bi pozitivan.

BiH mora ispuniti obaveze iz domena borbe protiv korupcije, ljudskih prava i trgovine ljudima, pitanja uređenja granica te popisu stanovništva.

Prioriteti podrazumijevaju i uređenje oblasti razvoja srednjih i malih preduzeća, zaštite okoline, te kreiranja i funkcioniranja Agencije za zaštitu podataka.

Špirić je podsjetio da BiH ima kapacitata za ispunjavanje ovih prioriteta te izrazio nadu da će zajedničkim snagama, odnosno saradnjom svih nivoa vlasti ovi prioriteti biti ispunjeni u predviđenom roku.

„BiH je već ispunila dvije trećine od 30 prioriteta. Pozivam sve nivoe vlasti da imajući u vidu zadani cilj a koji ide u korist svim građanima BiH ispune ostatak obaveza“, kazao je Špirić.

U nastavku zajedničke sjednice predviđeno je obraćanje direktora Direkcije za evropske integracije Osmana Topčagića, te otvaranje diskusije.