Komisija za nacionalne spomenike
0

BiH dobila 16 novih nacionalnih spomenika

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je, na 50. redovnoj sjednici, odluke o proglašenju 16 dobara nacionalnim spomenicima.

Riječ je o arheološkom području Rapovine, historijskom području - prapovijesni tumulus i nekropola stećaka na lokalitetu Kapova selišta, historijsko područje - nekropola stećaka na lokalitetu Zlatarić te industrijska graditeljska cjelina hidroelektrane na Jarku u Bihaću.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su i mjesto i ostaci historijske građevine Konak u Bihaću, pokretno dobro-zavičajna zbirka Boška Karanovića u Bosanskoj Krupi, graditeljske cjeline - pravoslavna crkva u selu Malo Blaško, crkva Svetog Ćirila i Metoda s Bogoslovijom u Sarajevu i školske zgrade iz Gimnazijske ulice u Sarajevu.

Odluke su donijete i za historijske spomenike - most na rijeci Orlji kod Klinčića, kuća Mulalić u Doboju, Gospođicina kuća u Sarajevu te hotel Zagreb u Sarajevu i graditeljsku cjelinu - Abdesthana (Šejh Feruhova džamija) s grobljem i česmom u Sarajevu.

Predsjednica Komisije Amra Hadžimuhamedović istakla je da Komisija funkcionira u vrlo teškim političkim uvjetima i svojevrsnom pravnom vakuumu, ali da rad Komisije ne trpi.

"Apelujemo još jednom, na sve donositelje odluka u državi da se prema naslijeđu odnose kao prema dugoročnoj političkoj činjenici i faktoru mira u BiH", izjavila je Hadžimuhamedović na konferenciji za novinare.

Na 50. sjednici razmatrano je 26 prijedloga za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima. Ukupno je, do danas, nacionalnim spomenicima proglašeno 626 dobara.

S današnjim danom završava i šestomjesečni mandat na mjestu predsjedavajuće Komisije Amri Hadžimuhamedović te će u narednih šest mjeseci na čelu Komisije biti Ljiljana Ševo.