Charles English
0

"BiH bi bila djelotvornija s jednim predsjednikom"

SRNA
Američki ambasador u BiH Charles English izjavio je večeras da će sadržaj paketa prijedloga za predstojeće "butmirske razgovore" sadržavati niz značajnih promjena u procesu donošenja odluka na nivou BiH, jer je i namjera da oni proizvedu djelotvornije strukture vlasti u BiH.

"Te promjene smatraće se kao početak procesa ustavnih promjena u BiH, jer svaka zemlja kandidat za članstvo u EU mora donositi značajne promjene kada je riječ o Ustavu. Butmir nas dovodi do praga aplikacija za članstvo u EU i kada pređete taj prag tada će uslijediti mnoge promjene koje će doprinijeti razvoju BiH", rekao je English.

On tvrdi da je sadržaj paketa, koji će liderima političkih partija u BiH biti podijeljen u narednih nekoliko dana, dovoljno kvalitetan da BiH izvede na evropski put, da izvrši transformaciju OHR u kancelariju specijalnog predstavnika EU, kao i da ubrza put BiH ka EU.

"Razgovori u Butmiru su razgovori o budućnosti BiH. I SAD i EU su uvidjele da politički dijalog u BiH ide niz brdo i ovi ragovori su nastojanje da se to okrene u drugom pravcu i da više angažujemo na putu ka EU i Nato. Svrha ovih razgovora je veoma pozitvna", smatra američki ambasador u BiH.

Prema njegovim riječima, ideja razgovora je da se pomogne uspostavljanju funkcionalnije vlasti u BiH, jer će biti promjena i u izvršnoj vlasti, a sve to u cilju ubrza put BiH ka EU.

"U ovom trenutku BiH se poklanja velika pažnja iz SAD i EU i svi elementi za uspjeh su tu, a na liderima u BiH je da iskoriste tu prilika za ubrzanje puta ka EU. Ako ne postignemo uspjeh u ovim pregovorima, to će biti užasno velika propuštena prilika", ocijenio je English.

Naglasivši da je optimista i da vjeruje u pozitivan ishod butmirskih razgovora, English je rekao da uopšte ne treba razgovarati o neuspjehu i da on prefirira mišljenje da će prilika biti iskorišten, jer i građani BiH žele da ovi razgovori budu uspješni.

"Sigurno su mišljenja podijeljene kad je riječ o uspjehu pregovora, ali uspjeh zavisi od lidera u BiH koji će sjesti za sto i razgovarati o budućnosti BiH. Ja sam optimista imajući u vidu energiju i pažnju koju su SAD i EU poklonili BiH i vjeruje da će to shvatiti i njeni lideri", rekao je English gostujući u programu Federalne televizije.

English je izrazio uvjerenje da bi vlast u BiH bila djelotvornija kada bi bio jedan predsjednik i vlada na nivou BiH, dodavši da je to jedna od reformi koju je predložila Venecijanska komisija .

Na pitanje da li će nakon butmirskih razgovora biti izmijenjeno entitetsko glasanje, English je rekao da je Venecijsnka komisja 2005. godina zaključila da sadašnji sistem glasanja nije bilo moguće ukinuti zbog osjetljive političke situacija.

"A sada, 2009. godine situacija je još osjetljivija. Entitetsko glasanje je prepreka donošenju odluka, ali prihvatamo da je BiH kompleksna država i pitanje će biti vremena kako naći rješenje za ravnotežu u glasanju i obezbijediti mehanizam koji će zaštiti interse svih građana, a da istovremeno ne blokiraju BiH", ocijenio je English.

English pretpostavlja da će u Butmiru biti intenzivni pregovori i da će svim stranama biti saopšteno da je konsenzus u interesu svih građana i naroda BiH.

"Nadam se da ćemo biti ubjedljivi i da ćemo uspjeti ubjediti lidere da je paket na stolu u interesu svih", zaključio je English.