Raspodjela 100 miliona KM
0

BHRT tužio RTRS i RTV FBiH

SRNA
Menadžment Radio-televizije BiH (BHRT) tužio je Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) i Radio-televiziju Federacije BiH (RTV FBiH) zbog nezakonite raspodjele oko 100 miliona KM prihoda od marketinga u posljednje četiri i po godine, pišu "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

Vršilac dužnosti direktora BHRT-a Nermin Durmo rekao je da su tužbu podnijeli po nalogu Upravnog odbora ovog javnog emitera i da ne zna tačno o kojem se iznosu radi.

"Zakon o Javnom RTV sistemu BiH, koji je usvojen krajem 2005. godine, u članu 23 nalaže da se prihod od marketinga uplaćuje na zajednički račun, a tada se dijeli u omjeru 50 odsto za BHRT i po 25 odsto za RTV FBiH i RTRS. Do danas se ovaj član zakona ne primjenjuje. Mi samo tražimo da se Sud izjasni o primjeni zakona i utvrdi koliki je to iznos i način raspodjele", naveo je Durmo.

U tužbi, koju je podnio menadžment BHRT-a, traži se angažovanje sudskog vještaka koji će procijeniti koliko je prihoda od marketinga prikupljeno u posljednje četiri i po godine, te presuda u kojoj se obavezuju sva tri javna emitera na raspodjelu prihoda u skladu sa zakonom i isplatu zateznih kamata.

Prema revizorskim i izvještajima javnih emitera, u 2008. godini od marketinga je ukupno prikupljeno nešto više od 25 miliona KM, što znači da je isplatom za četiri godine i zatezne kamate tužba BHRT-a "teška" oko 100 miliona KM.

Za 2008. godinu RTV FBiH imala je prihod od marketinga od 14.283.850 KM, BHRT je prihodovala 5.753.246 KM, a RTRS 5.060.396 KM. Da se primjenjivao član 23, BHRT bi u 2008. godini dobila 12,5 miliona KM, a RTV FBiH i RTRS po 6,2 miliona KM.

Raspodjelom prihoda od marketinga, kako je propisano zakonom, BHRT bi dobila šest i po miliona više, dok bi RTV FBiH izgubila osam miliona KM, a RTRS dobila oko milion KM.
Direktor RTRS Dragan Davidović rekao je da će, ukoliko je tačno da je tužba podnesena, tražiti izjašnjavanje Upravnog odbora ove RTRS. "Nismo obaviješteni da je tužba podnesena. Ako je to tačno tražiću od Upravnog odbora RTRS da se izjasni o tome i dalje ćemo postupiti po njihovoj odluci", naglasio je Davidović.

Predsjednik Upravnog odbora RTV FBiH Igor Soldo rekao je da ne može komentarisati tužbu, jer nema zvaničnih informacija o tome.

Predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije parlamenta BiH Branko Dokić smatra da se odnosi među emiterima usložnjavaju. "Tužbe, nažalost, ne mogu pomoći da se ionako loši odnosi među javnim emiterima poprave. Razumljivo je i što BHRT podnosi tužbe zbog roka zastare. Jasno je i da se zakon ne poštuje godinama i ako je on loš ili neprimjenjiv onda ga treba mijenjati, a ne stvarati sve veće probleme", ocijenio je Dokić.

Federalni parlament će stati u odbranu interesa RTV FBiH, koja ostvaruje najveće marketinške prihode, tvrdi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za informisanje Predstavničkog doma Damir Mašić.

"Niko od emitera, pa ni tužilac - BHRT, nikada ni marku nije uplatio na zajednički račun. Federalni parlament donio je Zakon o RTV FBiH, koji štiti njihov prihod od marketinga. Nije logično da neko ko ima najbolji program i na osnovu toga prihod daje pola nekome ko to nema. To je destimulirajuće i za BHRT. Prihod od RTV takse može se tako dijeliti, ali marketing ne, i Parlament će štititi RTV FBiH", naglasio je Mašić.