Tim stručnjaka iz Sarajeva
104

Bh. arhitekti projektuju spomenik za "izbrisane" u Sloveniji

Piše: J. H.
Tim bh. arhitekata iz arhitektonskog ureda Filter iz Sarajeva pobjednici su konkursa za izradu spomenika posvećenog 25.671 osobi koje je Slovenija 26. februara 1992. izbrisala iz registra stalnog prebivališta u toj zemlji.

Bh. arhitekti iz Arhitektonskog ureda Filter iz Sarajeva pobjednici su konkursa za izradu spomenika posvećenog 25.671 osobi koje je Slovenija 26. februara 1992. izbrisala iz registra stalnog prebivališta u toj zemlji.

Ibrica Jašarević, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak te Asmir i Nedim Mutevelić mladi su sarajevski arhitekti koji su do sada učestvovali u mnogim arhitektonskim, urbanističkim i dizajnerskim projektima.

"To je bio regionalni konkurs i od deset pristiglih radova naš je izabran kao najbolji. Detalje ne mogu iznositi prije premijere predstave režisera Olivera Frljića pod naslovom '25.671' u Prešernovu gledališču u Kranju", kaže za Klix.ba Ibrica Jašarević.

Spomenik žrtvama brisanja, navode, trebao bi biti opomena svim vladama da se brisanje koje se prije 21 godinu dogodilo u Sloveniji ne bi smjelo nikada dogoditi i nikada više ponoviti.

U predstavi "25.671" glume Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko i Matjaž Višnar.

Izbrisane osobe izgubile su pravo na socijalno i zdravstveno osiguranje, školovanje i pronalazak stalnog posla. Ovo je bio čin bezakonja i samovolje tadašnje vlasti u Sloveniji.

Većina izbrisanih bili su rođeni u drugim državama bivše Jugoslavije, koji su, uz jugoslavensko državljanstvo, imali i državljanstvo republike iz koje dolaze, ali imali su prijavljen stalni boravak u toj zemlji.

Međutim, oni koji nisu imali republičko državljanstvo tadašnje SR Slovenije, a imali su stalni boravak u toj zemlji, morali su uložiti žalbu i zatražiti državljanstvo Slovenije. No, mnogi od njih, da li zbog odbijanja molbe ili prekidanja postupka, na ovaj način su sotali bez stalnog boravka te su izbrisani iz registra prebivališta.