Kantonalna zastupnica
24

Bešlija: Omogućiti članstvo u Bibliotekama Sarajevo osobama bez stalnog ili privremenog prebivališta

B. R.
Bešlija: Omogućiti da članovi biblioteke budu osobe bez stalnog ili privremenog prebivališta (Foto: M. O./Klix.ba)
Bešlija: Omogućiti da članovi biblioteke budu osobe bez stalnog ili privremenog prebivališta (Foto: M. O./Klix.ba)
Zastupnica Naše stranke (NS) u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija je uputila inicijativu da se osobama koje nemaju stalno ili privremeno prebivalište u Kantonu Sarajevo omogući članstvo u Javnoj ustanovi Biblioteke Sarajevo.

"Pravila o članstvu JU Biblioteke Sarajevo kažu da korisnik može postati svaki građanin Kantona Sarajevo odnosno Bosne i Hercegovine koji ima stalno ili privremeno boravište na području Kantona Sarajevo. Ovo je ograničavajuće prema studentima, strancima koji žive u Bosn i Hercegovini, ali i osobama u radnom odnosu u Kantonu Sarajevo koji nemaju stalno ili privremeno boravište na području Kantona Sarajevo, a žele koristiti usluge Biblioteke Sarajevo", smatra Bešlija.

Poručila je da se to mora promijeniti.

"Kanton Sarajevo je obrazovni centar Bosne i Hercegovine u kojem se nalazi nekoliko visokoškolskih ustanova, a na kojima se školuju i studenti iz ostatka Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih nemaju prijavljeno stalno ili privremeno boravište u Kantonu Sarajevo. Ovim osobama se mora osigurati pravo članstva, uz predočen dokaz o školovanju ili radnom odnosu u Kantonu Sarajevo. Usvajanjem ove inicijative problem se rješava, a dugoročno ovo za Biblioteke Sarajevo može generisati više profita", zaključila je Bešlija, saopćili su iz Naše stranke.