BiH
207

Belmina je malo bolje, ali ljekari još nisu uspostavili dijagnozu

Klix.ba
(Foto: Light of Tomorrow eV)
Novinarka i blogerica iz Minhena Mirella Sidro razgovarala je sa majkom malene Belmine Ibrišević, Fatimom, i umjetnicom i humanitarkom Theom Rekić, Bišćankom koja je predsjednica organizacije Light of Tomorrow eV i koja pomaže porodici Ibrišević od njihovog dolaska u Njemačku.

Od 12. juna tromjesečna Belmina i njena majka nalaze se u bolnici u Tübingenu, gdje bi Belmini trebala biti urađena transplantacija koštane srži.

"U subotu smo prvi put primijetili da je Belmini bolje, ali nas i dalje čeka dug put i borba za njeno zdravlje. Svaki dan njenog mladog života nalazi se pod velikim upitnikom. Možemo reći da su ljekari uspjeli zadržati njeno trenutno stanje, pa čak ga i popraviti. Nadamo se da će Belmini biti bolje nakon transplantacije. Ljekari moraju uraditi niz testova prije nego što daju konačnu dijagnozu. Zasad se samo zna da je problem s imunološkim sistemom. Ljekari su potvrdili da se još uvijek nisu susreli sa ovakvim oblikom bolesti, te da se Belminino stanje pogoršalo nakon transfuzije krvi koja nije bila obogaćena kisikom, a koju je ona primila u Sarajevu", izjavila je Thea.

Fatima je kazala da je zahvalna i dirnuta dešavanjima na ulicama bh. gradova koja su izazvala reakcije širom svijeta.

"Kada smo sletjeli na aerodrom u Stuttgartu, Thea nas je dočekala. Osjetila sam njenu svjetlost i zabrinutost za Belminu. Ona provodi 24 sata sa mnom, sjedeći pored Belmine, brine za nas, razgovara sa ljekarima i pomaže mi u teškim situacijama. Nikada me ne ostavlja samu", rekla je Ibrišević.

Za Belminino zdravlje se svakodnevno interesuje i ambasador BiH u Njemačkoj Edin Dilberović.