Sjednica Gradskog vijeća
0

Behmen: Sarajevo treba biti domaćin "olimpijade kulture"

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen rekao je tokom današnje sjednice Gradskog vijeća da ovaj grad 2014. godine, na stogodišnjicu historijskog atentata i 30-godišnjicu festivala "Sarajevska zima", treba da bude domaćin "olimpijade kulture".

Tokom vijećničke rasprave o informaciji Organizacionog i Izvršnog odbora za kandidaturu Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, gradonačelnik je pozvao na upornost da bi evropskim i svjetskim događajima glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je pretrpio tešku ratnu opsadu i razaranja, pokazao da je feniks koji se vraća na scenu.

Informacija o kandidaturi, s kojom su vijećnici upoznati, naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog gradonačelnika Behmena.

U tom materijalu su navedeni svi protekli koraci u vezi s kandidiranjem počevši od inicijative Međunarodnog centra za mir - Festivala Sarajevska zima i odobravajuće odluke Gradskog vijeća.

Osim tog materijala, Vijeće je danas odobrilo gradsko pokroviteljstvo nad snimanjem dugometražnog igranog filma "Mamac" rediteljice Aide Begić te sufinansiranje više kulturnih manifestacija od posebnog interesa za grad: 17. Sarajevo Film Festivala, Baščaršijskih noći, XV međunarodne smotre folklora, kao i internacionalnog muzičkog festivala "Bosna".

Vijećnici su naročito pozdravili izvještaj čija je materija sasvim drugačije naravi, a odnosi se na veoma pozitivne rezultate projekta prevencije rizičnog ponašanja kod djece, koji se realizira uz razumijevanje Gradskog vijeća, angažman humanitaraca i stručnjaka raznih profila.