Medijska prepucavanja
1

Bečarević poručio Sarajevogasu: Zaključimo raspravu i preselimo u Ured za korupciju

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, insfrastrukture, prostornog uređenja i zaštite Kantona Sarajevo, odgovorio je Nadzornom odboru Sarajevogasa nakon njihove najave da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.
Na početku im se zahvalio jer su odgovorili javno, kako je i tražio.

"Nadam se da ste primjerak dostavili Uredu za korupciju KS? Također se nadam da će te krivičnu prijavu protiv ovog ministra dostaviti u što kraćem roku u kantonalno tužilaštvo", naveo je Bečarević.

Zatim je dodao da je dio članova Nadzornog odbora Sarajevogasa upoznao preko zastupnika u Skupštini KS Damira u prostorijama ministarstva te je bio ubijeđen da će u svom odgovoru stati u zaštitu Damira Marjanovića, kojeg je oslovio i kao "mentora i vlasnika iz sjene Sarajevogasa".

"U svom odgovoru navodite: 'Direktor preduzeća prije svega treba da je menadžer sa širinom i vizijom upravljanja preduzećem, da zna raditi s ljudima'. Ovdje se radi o najznačajnijoj energetskoj kompaniji u KS, a ne o kompaniji kojom treba upravljati psiholog ili psihijatar ili pedagog zbog slomljenih i narušenih odnosa među ljudima", kaže Bečarević.

Spomenuo je i da je kao ministar pokrenuo procedure za formiranje energetskog haba putem kojeg će Sarajevogas manje isporučivati ruskog gasa prema Toplanama Sarajevo.

"Razlog zbog kojeg se bavim preduzećem Sarajevogas, je taj što ste uspjeli da po zvaničnom bilansu uspjeha smanjite dobit ove kompanije sa 1,2 mil. KM na 70.000 KM. Nekad je dobit Sarajevogasa bila i 2,0 mil. KM", ističe Bečarević.

Tvrdi da je ostavka u političkoj korupciji da aktuelni direktor Baković nakon ostavke bude pripravan za poziciju izvršnog direktora BH-Gasa, a u kojem bi direktor trebao bit Vjekoslav Bevanda.

Zatim se osvrnuo i na dio o kompetencijama novog v.d. direktora e je rekao da nisu naveli ko im je dostavio to ime.

"Moje pitanje je upravo to bilo i ja nemam problem sa protokolom jer sam upravo ukazao na to da nisam konsultovan, niti vlada KS, o tim kompetencijama, već jedan od dva poslanika Marjanović ili Lemezan. Možda vaš kandidat ima 8 godina u struci, ali u struci koja je povezana sa Terapijskom zajednicom Kampus i moram provjeriti da li je ista bar koristila prirodni gas, kako bih našao poveznicu sa osnovnom djelatnošću Sarajevogasa", navodi u odgovoru Bečarević.

Kaže i da je tačno da je poništio 31 saglasnost za prijem radnika na određeno i neodređeno vrijeme i koja se nisu realizovala u posljednjih godinu dana.

"Razlog za poništenje je navod direktora da nije obezbjedio finansijska sredstva za ove prijeme u radni odnos. O finansijskom utjecaju ovih prijema analizirajte sa aspekta dobiti i troška od milion KM. Postavljeni ste da nadzirete rad preduzeća, a ne da kukate o prijemima zaposlenika koji svakako završe na Facebook grupi 'Raja sa biroa'. Ovaj ministar nije ništa reducirao po pitanju prijema radnika već je to Marjanovi izdiktirao i zahtjevao iz razloga što mu 'gori' u Sarajevogasu, a gorilo mu je npr. mjesto administratora u Sarajevogasu", kaže Bečarević.

Dodaje da je NO Sarajevogasa saopćio javnosti da je desetkovao Sarajevogas u kadrovskom smislu za što kaže da je uspjeh.

"A NO je uspio od desetina odobrenja za zapošljavanje zaposliti radnika na poziciju novinara, inače prijatelja Marjanovića. Sada Sarajevogas ima službu (brojno stanje) informisanja koju ni predsjednik države nema", rekao je.

Kaže i da želi da zaključe raspravu putem medija i da se svi presele u Ured za korupciju pa tamo analiziraju ko je dostavio ime za v.d. direktora, ko je obavio razgovor sa kandidatom i na čiji nagovor.

"Kako se to dijele direktorska mjesta u 'tranziciji' vlasti, kako Marjanović u ime Sarajevogasa određuje koja su to prioritetna mjesta za zapošljavanje? Također da svi dostavite listinge mobitela, da vidimo i utvrdimo da li ste u kontaktu sa zastupnikom Marjanovićem kao neformalnim vlasnikom Sarajevogasa. Niti na jedno moje pitanje nije jasno odgovoreno, a moj modus operandi je prijaviti političku korupciju u kojoj učestvujete, dragi moji, zimzeleni, članovi NO", zaključuje Bečarević.