Novo okupljanje 11. maja
0

Banjalučki "Facebook studenti" istrajni u organizaciji protesta

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Facebook grupa "Za proširenje smještajnih kapaciteta za studente Univerziteta u Banjoj Luci“ pozvala je danas sve studente koji žele da budu u Organizacionom odboru događaja "Protesti studenata u Banjoj Luci“ te da se jave na taj Facebook profil.

Do protesta, koji će biti održani 11. maja, ostalo je još 28 dana. Svi koji žele da budu aktivni organizatori protesta treba da se jave, navodi ova neformalna grupa studenata, do 30. aprila.

"Sada je svima jasno da od izgradnje novih smještajnih kapaciteta u ovoj godini neće biti ništa, ukoliko vlast u RS-u snažnim protestom ne natjeramo da to uradi", konstatira se u saopćenju.

Napominju da se posljednjih dana čita u štampi da se sada čeka odobravanje kredita Evropske investicione banke, a "svi znamo šta je posljednjih godina u RS-u izgrađivano od novca prikupljenog privatizacijom državnne imovine".

Potpuno je jasno, navodi ova Facebook grupa da bez snažnog pritiska studenata od novih smještajnih kapaciteta neće biti ništa, te dodaju da su već ukazivali da je novom upisnom politikom "trasiran put na rušenju javnih univerziteta".

Ponavljaju i da će, 11. maja, odganizirati ulične proteste, a studentima koji budu željeli da učestvuju u organizaciji ovog protesta "predložit će i nastavak aktivnosti do ispunjenja zahtjeva, kao što su bojkot nastave i druge neposlušnosti".

U međuvremenu im se priključilo i nekoliko članova Studentskog parlamenta u Banjoj Luci, koji nisu zadovoljni radom ove organizacije i koji će učestvovati na protestima, a koji ne žele da im još otkriju imena.

Pozivaju i poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da zatraže preispitivanje imenovanja v.d. članova Upravnog odbora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova, jer je ovo pitanje u nadležnosti Narodne skupštine RS-a.

"Javnost je već upoznata da je Vlada RS-a imenovala vršioce dužnosti članova Upravnog odbora agencije, među kojima je i student Nikola Dronjak, koji nikada nije biran od studenata, već je iskoristio peticiju studenata nezadovoljnih stanjem na Univerzitetu za ličnu korist (naknada koja će mu pripasti kao v.d. člana Uprvnog odbora Agencije)", navodi ova neformalna grupa studenata.