BiH
20

Banjalučki distrofičari izašli na ulice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Protestirajući zbog otkaza koje je dobilo sedam distrofičara Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida RS-a, njihove kolege, ali i jedna broj aktivista građanske inicijative "Park je naš“, danas je izašlo na ulice Banje Luke.

Nezadovoljstvo su iskazali protestnim šetnjom, blokadom banjalučkog tranzita, a zatim i okupljanjem u centru grada.

Distrofičarima, dugogodišnjim radnicima Centra, koji su sada ostali bez posla i na osnovu rješenja komisije proglašeni nesposobnim za rad, podršku je dao i jedan broj Banjalučana.

Osim što su ostali bez sredstava za život, ovi civilni invalidi sada strahuju da će morati napustiti Centar, jer neće imati sredstva da plaćaju smještaj.

Jedan od otpuštenih radnika Željko Ban kaže da su protesti jedini način da se uputi poruka nadležnima da će se, ukoliko ne budu riješeni zahtjevi, izražavanje nezadovoljstva nastaviti i ispred sjedišta institucija RS.

Kao netačne odbacili su tvrdnje ministra rada Petra Đokića da se ne radi o otkazima, već penzioniranju, navodeći da su još ove sedmice dobili rješenja po kojima mogu da uzmu radne knjižice.

Ban ističe da zahtijevaju poništenje za njih neprihvatljivih rješenja o otkazima, da otpušteni radnici budu vraćeni na posao, ali i da bude smijenjen vršilac dužnosti direktora Centra Dragić Gojković i da hitno počne sanacija objekta Centra na koju se čeka već dvije godine.

Također traže i da se trajno zakonski riješi njihovo pitanje.

I na današnjem protestnom okupljanju invalidi, ali i ostali građani pitali su predstavnike vlasti u RS-u gdje im je humanost.

Otpušteni radnici Centra i njihove kolege sumnjaju da se iza svega krije prodaja u bescijenje zgrade i imovine bivšeg Zavoda za distrofičare.

Ogorčeni su na Vladu RS-a jer više od 10 godina nema sluha za probleme civilnih invalida.

Vlada RS-a je prije više od godinu i po dana kupila Zavod distrofičara u Banjoj Luci, te mu promijenila naziv u Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, ali nije izvršila obaveze koje je tada preuzela da bi 55 zaposlenih, od kojih 35 osoba s invaliditetom, imalo uvjete da rade i zarade novac za život.

Nije izvršena sanacija objekta i opreme, pa se objekt raspada, a plaće radnicima i dalje kasne.