Saopštenje banjalučkih "šetača"
41

Banja Luka: "Šetači" traže od opozicije formiranje skupštinske većine

Piše: D. T.
Aktivisti banjalučke inicijative Park je naš, koji su prozvani "šetačima", smatraju da je odnos političkih snaga u Banjoj Luci nakon lokalnih izbora izmijenjen i pozivaju opoziciju da formira skupštinsku većinu.

U saopštenju za medije, "šetači" su naveli kako je, umjesto očekivane kandidature bivšeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, zbog protesta vezanih za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u Picinom parku kandidat SNSD-a postao dojučerašnji predsjenik Skupštine grada, a danas gradonačelnik Slobodan Gavranović.

"Nezadovoljstvo građana zbog opšteg ekonomskog, društvenog i političkog stanja u gradu, iskazano kroz Građansku inicijativu Park je naš, utjecalo je na povećanu izlaznost građana na izbore, ali i na uslove pod kojima će se formirati nova Skupština grada. Pozivamo opoziciju da u skladu sa svojim predizbornim obećanjima nastoji formirati skupštinsku većinu, te upozoravamo sve koji bi eventualno odstupili od svojih stavova zbog političke trgovine da će biti izloženi stalnim i oštrim kritikama naše Građanske inicijative", saopštili su "šetači".

Oni su poručili izabranim odbornicima kako su mandat dobili da zastupaju interese građana i građanki Banje Luke, koji ih za taj posao plaćaju, a ne partijske ili lične interese.

"Naše aktivnosti nisu završile danom izbora, naprotiv, one se nastavljaju drugačijim metodama. Želimo biti konstruktivan partner gradskoj vlasti, pratit ćemo rad Skupštine grada i gradonačelnika i očekujemo da će i gradske vlasti promijeniti svoj odnos prema nama te jednako konstruktivno sarađivati", poručili su iz Građanske incijative Park je naš.

Banjalučki "šetači" su dodali kako će njihova prva naredna aktivnost biti vezana za odgovore na pitanja o uništavanju Picinog parka, koje od prethodnih gradskih vlasti nisu dobili.

"Postali smo značajan faktor u političkom životu našeg grada i namjeravamo koristiti sve zakonske i demokratske mehanizme kako bi se naša volja i naši zahtjevi čuli i uvažavali. Gradska vlast i građani moraju biti partneri u kreiranju budućnosti naše zajednice, jer je to jedini način koji garantuje napredak", zaključuje se u saopštenju "šetača".