BiH
0

Bakir Dautbašić novi predsjedavajući Nezavisnog odbora PSBiH

Klix.ba
Bakir Dautbašić
Bakir Dautbašić
Parlamentarna Komisija za izbor i imenovanje će na sjednici u četvrtak imenovati Bakira Dautbašića, aktuelnog sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, za predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, saznaje portal Klix.ba.

Dautbašić je trenutno, osim pozicije sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, član Nezavisnog odbora PSBiH, kojim predsjedava Žiko Krunić. Tijelo ima devet članova, po tri iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Nezavisni odbor nadležan je za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, objavljivanje konkursa i razmatranje prijava kandidata, odabir i dostavljanje ministru sigurnosti BiH imena najviše pet kandidata za rukovodioce i imena najviše pet kandidata za zamjenike rukovodilaca policijskih tijela BiH, kao i razmatranje pritužbi na rad rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH.

Članovi Nezavisnog odbora imenuju se na period od četiri godine. Kako saznajemo, mjesečna naknada za učestovanje u radu Nezavisnog odbora iznosi 1.000 KM.

Podsjećamo da je nedavno ispred stana Bakira Dautbašića u Sarajevu ukraden službeni automobil Škoda Octavija.