Michael Tatham
0

"Autoritet visokog predstavnika proizilazi iz međunarodnog prava"

FENA
Michael Tatham i Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Michael Tatham i Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Britanska vlada uvjerena je da autoritet visokog predstavnika proizilazi iz Dejtonskog sporazuma i da je taj autoritet potvrđen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je danas novinarima u Sarajevu britanski ambasador u BiH Michael Tatham, zamoljen za komentar današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o zakonu o referendumu.

Tatham nije želio detaljno da komentira zakon koji je još u fazi nacrta i moguće referendumsko pitanje koje još nije postavljeno, već naglašava da se mora vidjeti šta će se tokom dana dogoditi u Narodnoj skupštini RS-a.

"Međutim, ono što želim da kažem jeste da je britanska vlada uvjerena da autoritet visokog predstavnika dolazi iz Dejtonskog sporazuma, da je taj autoritet potvrđen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Naš stav je jasan - da su odluke visokog predstavnika pravno obvezujuće. Vjerujemo da sve strane trebaju raditi u skladu s tim odlukama, a ne postavljati pitanja na njih", rekao je Tatham.

Iako naglašava da "ljudi imaju slobodu da razgovaraju o bilo čemu", britanski ambasador je mišljenja da, ako je referendumsko pitanje na neki način vezano za ovlasti visokog predstavnika, ono neće biti niti konstruktivan niti korak koji bi bio bilo kome od pomoći.

"Po našem mišljenju, osnova za donošenje odluka visokog predstavnika je jasna i ona proizilazi iz međunarodnog prava", poručio je britanski ambasador u BiH Michael Tatham.