Svečanost na klinici
1

FOTO / Aparat za razbijanje kamenca u bubrezima u UKC Tuzla

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Univerzitetsko klinički centar Tuzla danas je u funkciju stavio savremeni aparat posljednje generacije koji služi za razbijanje kamenca u bubrezima i ureteru.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Litotriptor vrhunske tehnologije, prema riječima direktora dr. Elmira Čičkušića, koštao je 870.000 KM, a nabavljen je iz vlastite kase.

"Naš cilj je da obezbijednimo što kompletniju uslugu za pacijente iz ove oblasti", podvukao je na današnjoj svečanosti direktor Čičkušić.

Litotriptor koji je nabavljen na UKC Tuzla jedini je takve vrste u Tuzlanskom kantonu i sjeveroistočnoj Bosni. Do sada su pacijenti iz Tuzle uglavnom išli u Sarajevo, gdje su podvrgavani razbijanju kamenca u bubrezima.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Iako nismo imali problema sa listama čekanja, nabavka novog aparata će liste svesti na najmanju moguću mjeru. Za razbijanje kamenca u bubrezima potrebno je oko 15 minuta, nakon čega pacijent ide na kućno liječenje. Planiramo da u narednom periodu obavljamo do pet takvih operacija", kazao je dr. Samed Jagodić i objasnio na kojim principima funkcioniše aparat.

Prema riječima doc. dr. Zijaha Rifatbegovića, direktora Klinike za hirurgiju, ovo je prilika da pacijentima nakon tri godine pauze ponovo pružaju usluge kao što su ekstrakorporalno razbijanje kamenca u bubregu i ureteru i niz drugih procedura u urologiji.

"Edukacija i stručni kadar na Odjeljenju za urologiju uz ovaj savremeni aparat pružiće za pacijente najkvalitetniju uslugu u najkraćem roku i zbog takvih terapijskih postupaka pacijenti iz našeg kantona neće morati ići u druge centre", rekao je Rifatbegović.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Aparat je multifunkcionalan i ima vrlo širok spektar modula i principa u rad u i, što je veoma važno, obezbjeđuje veliki komfor i sigurnost. Radi na elektromagnetnom principu sa velikim izborom funkcija i modula za rad, ima mogućnost preciznog lociranja kamenca i obezbjeđuje ljekaru komforan pristup pacijentu, naglašeno je na današnjoj svečanosti u UKC Tuzla.