BiH
0

Anto Domazet, Dragan Vrankić i Saša Bursać dali svečanu izjavu

FENA
Dragan Vrankić
Dragan Vrankić
Poslanici Anto Domazet, Dragan Vrankić i Saša Bursać danas su, na početku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, dali svečanu izjavu.

Oni su na poslaničkim pozicijama zamijenili Zlatka Lagumdžiju, Barišu Čolaka i Nikolu Špirića koji su imenovani na funkcije u Vijeću ministara BiH.

Nakon toga je bez rasprave prihvaćen predloženi dnevni red prema kojem će poslanici danas, u prvom čitanju, razmatrati prijedloge zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je utvrdila da prijedlozi ovih zakona nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

U prvom čitanju će ponovno biti razmatran Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, koji su predložili poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, a koji nije podržala nadležna parlamentarna komisija.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o internoj reviziji institucija BiH, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Bit će razmatran i zahtjev poslanika Kluba Saveza za bolju budućnost BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Nakon što je utvrđen dnevni red, na zahtjev Kluba poslanika SDS-a data je polusatna pauza.